Achterhoekse koffie

Ben u ook zo verzot op koffie? ’s Ochtends ben ik pas echt wakker als ik een kop koffie heb gehad. Ik heb hem het liefste zwart, zonder opsmuk. Koffie drinken is niet alleen lekker, maar ook gezellig. Of zoals een tegeltjeswijsheid zegt: ‘Waar de koffie klaar staat, voel ik me thuis’. Het is dan ook niet verrassend dat er in de Achterhoek zoveel bedrijven actief zijn in de koffiebranche.

Neem Beukenhorst Koffie in Lichtenvoorde, leverancier sinds 1784 en daarmee één van ‘s lands oudste koffiebranderijen. De firma levert koffie en machines voor op het werk en in de horeca. Dat geldt ook voor Hesselink Koffie uit Winterswijk. Twee jaar geleden werd het bedrijf uitgeroepen tot duurzaamste koffiebrander van Nederland. Niet zo gek als je ziet hoeveel oog Hesselink in de hele keten heeft voor mens en milieu. Zelfs de energie die de onderneming gebruikt om koffie te branden wordt met zonnepanelen opgewekt! Berghe Koffie & Meer zit eveneens in Winterswijk. Begonnen als onderhouds- en reparatiedienst verkoopt de firma nu ook koffieapparaten en eigen melanges. In Neede vinden we Gebroeders Koffie, die hun passie voor koffiebonen hebben vertaald in hippe koffiemachines. Hun bakjes troost kom je tegen van schoolkantine tot ziekenhuisrestaurant. En wie advies wil van een echte barista, moet naar Espresso Service Achterhoek in Aalten.

Gezellig koffie drinken kun je in de Achterhoek overal. Koffie en Thee De Pelikaan in Zutphen is in het hele land een begrip. Wat wil je: het bedrijf bestaat ruim tweehonderd jaar. In Lochem is Semmelink gevestigd. In de Koffie Top 100 van 2016 eindigde de koffiewinkel annex schenkerij op de derde plek. ‘Een bezoek aan Semmelink staat gelijk aan een college over koffie, en dat gaat met enthousiasme en rappe tong’, oordeelde de jury. Maar ook elders in de regio komt de koffiefanaat volop aan zijn trekken. Want koffie hoort er nu eenmaal bij. Mijn stille wens is nog eens een wekker die ‘s ochtends bij het afgaan een koffiegeur verspreidt. Zou die al bestaan? Misschien moet ik bij één van die vele innovatieve Achterhoekse bedrijven maar eens een bakkie doen.

Deze column is eerder gepubliceerd in het magazine Samenspraak 1/2017 van de Rabobank Noord- en Oost-Achterhoek

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone

Ik wil meer informatie

Bel mij terug

Bekijk alle columns