Achterhoekse meubels

In mijn woonkamer staat een boekenkast van Lundia. Ik heb ‘m gekregen van mijn tante die de kast in 1969 aanschafte toen ze in Den Haag ging wonen. Opgegroeid in Eibergen koos ze natuurlijk voor een Achterhoeks kwaliteitsproduct. Bijna een halve eeuw later lijkt de teakhouten kast van het bekende meubelmerk nog als nieuw – al zit Lundia niet meer in Varsseveld.

Toch heeft de Achterhoek nog steeds toppers in de ‘interieurbouw en meubelindustrie’, zoals de branche officieel heet. Sommige meubelfirma’s richten zich op de consumentenmarkt, zoals Groot Landeweer in Geesteren, Berendsen Collection in Lichtenvoorde en Thebalux Badkamermeubelen in Zutphen. Andere bedrijven hebben ook winkels, scholen en overheden als klant. Zo verzorgt Timmerhuusken uit Silvolde het winkelinterieur voor fietsenmerk Giant in de hele Benelux, terwijl Rusink Interieur uit Heelweg de ruimtes van diverse zorginstellingen heeft ingericht. En in Aalten zit East-wood, marktleider in de productie van deuvels – u weet wel, de houten pennen waarmee meubelonderdelen aan elkaar worden verbonden.

Dat ambacht en moderne technologie in deze branche prima samengaan, laten BSM Factory (Borculo) en Stooff Interior Projects (Eibergen) zien. BSM loopt voorop in 3D massief houtverwerking en levert designmeubelen aan topmerken als Piet Boon, Montis en Linteloo. Stooff past slimme digitale technieken toe in de interieurbouw, waardoor het mogelijk is hele kantoren razendsnel op maat in te richten. En dan zijn er Achterhoekse bedrijven die zich hebben toegelegd op de productie van speciale typen meubels. Neem Aestic Produkten BV uit Varsseveld, waar onder meer banken worden gemaakt voor kleedkamers, wachtruimtes, zwembaden en sporthallen. Meubelfabriek Niënhuis uit Lichtenvoorde zit ook in een interessante niche: het bedrijf vervaardigt klapmeubilair voor partyverhuur, catering en de horeca, zoals vouwstoelen en statafels.

Op meubelgebied verdient Winterswijk speciale vermelding. Settle BV is een hoogwaardige meubelstoffeerder en Heesen Yachts Interiors bouwt in opdracht van de rijken der aarde interieurs voor luxe jachten, van suites tot salons. En of dat nog niet genoeg is: voor de inrichting van zijn nieuwe hoofdkantoor klopte Apple aan bij meubelfabriek Arco. Na een proefopdracht van honderd tafels bestelde de Amerikaanse technologiegigant bij het familiebedrijf duizend houten tafels en banken voor het bedrijfsrestaurant en de gemeenschappelijke ruimtes. Wie weet worden de volgende generaties iPhone, iPad en MacBook wel bedacht aan tafels uit Winterswijk!

Meubels ‘made in de Achterhoek’ zijn een prachtig visitekaartje in binnen- en buitenland. Ze staan voor vakmanschap en kwaliteit, maar ook voor design en duurzaamheid. Wat mij betreft steken we dat niet onder stoelen of banken. Want meubels maken ruimtes mooier, werken sfeerverhogend en zorgen ervoor dat mensen zich prettig voelen – thuis, op het werk of in hun vrije tijd. En dankzij de Achterhoekse boekenkast in mijn woonkamer weet ik dat uit eigen ervaring.

Deze column is eerder gepubliceerd in de Achterhoek Nieuws-edities van 18 oktober 2017

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone

Ik wil meer informatie

Bel mij terug

Bekijk alle columns