Bekende inwoners

Dit jaar vieren de Rotterdammers dat Erasmus naar schatting 550 jaar geleden in hun stad ter wereld kwam. Met tal van activiteiten wordt de beroemde middeleeuwse schrijver, filosoof en humanist in het zonnetje gezet. Dat Erasmus slechts de eerste drie jaar van zijn leven in Rotterdam heeft gewoond, is blijkbaar geen beletsel hem als plaatselijke held te claimen en te eren. Zo is de Erasmus Universiteit naar hem vernoemd, evenals het Erasmus Medisch Centrum en de Erasmusbrug. De gemeente hoopt dat de creativiteit en genialiteit van Erasmus afstraalt op de hele stad. Rotterdam lijkt te willen zeggen: kijk eens welke grote denker wij hebben voortgebracht!

Ook in Twente pronken steden en dorpen graag met bekende inwoners. In Almelo zijn bijvoorbeeld bovengemiddeld veel mediapersoonlijkheden geboren, zoals Daphne Bunskoek, Tom Egbers, Herman Finkers, Ilse de Lange, Alberto Stegeman, Michiel Veenstra en Eddy Zoëy. Prominente Enschedeërs, vinden we vooral in de hoek van het geschreven woord: Jan Cremer, Anne van der Meiden, Marcel Möring, Jaap Scholten en wijlen Willem Wilmink. De lijst met beroemde Hengeloërs is niet zo lang, maar politicus Henk Kamp is natuurlijk niet de minste. Ook in alle andere Twentse gemeenten vinden we Bekende Tukkers die het tot Bekende Nederlanders hebben geschopt. Denk aan wielrenner Bram Tankink en zanger Thomas Berge (Haaksbergen), scheidsrechter Björn Kuipers en turnster Sanne Wevers (Oldenzaal), model en presentatrice Kim Kötter (Losser), springruiter Gert-Jan Bruggink (Dinkelland), bestuurder Ton Heerts (Tubbergen), zwemster Marleen Veldhuis (Borne), model Sanne Nijhof (Twenterand), wielrenner Rob Harmeling (Hellendoorn), actrice Johanna ter Steege (Wierden), schaatser Mark Tuitert (Rijssen-Holten) en schrijver Tommy Wieringa (Hof van Twente). En deze lijst kunnen we zonder problemen aanvullen met andere bekende persoonlijkheden.

Voor een gemeente is het overigens niet zonder risico’s om zich met een celebrity aan te prijzen, zeker als hij of zij nog in leven is. Illustratief is de Oostenrijkse stad Graz die zich graag ‘Stad van de Mensrechten’ noemt. Tot tien jaar terug pronkte Graz echter ook met ex-filmster Schwarzenegger die in de buurt werd geboren. Zo heette het voetbalstadion het Arnold Schwarzenegger Stadion. Maar in 2005 gaf Schwarzenegger – intussen gouverneur van de Amerikaanse staat Californië – toestemming een misdadiger te executeren. Dat leidde tot felle reacties in de gemeenteraad van Graz: de doodstraf past immers niet bij een mensenrechtenstad. Schwarzeneggers naam werd van het stadion gehaald, terwijl Graz zich ook verder van hem distantieerde. Sowieso kun je je afvragen hoeveel zin het heeft om je als gemeente met bekende inwoners te profileren. Want in hoeverre zijn prestaties van individuen te herleiden tot hun geboorteplaats? Erasmus zou er als wereldburger in elk geval weinig in gezien hebben. In zijn ‘Lof der Zotheid’ (1511) beschouwde hij ‘het pronken met andermans veren’ niet voor niets als ‘één van de allerzoetste vormen van waanzin’.

Deze column is eerder gepubliceerd in de Twentsche Courant Tubantia van 27 oktober 2016

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone

Ik wil meer informatie

Bel mij terug

Bekijk alle columns