Bolwerk van bollebozen

De historie van de Zweedse stad Lund gaat meer dan duizend jaar terug. Vermoedelijk is de plaats rond 990 gesticht, waarmee ze één van de oudste stedelijke nederzettingen van het land is. Toen Lund in de dertiende en veertiende eeuw deel uitmaakte van Denemarken, was het een imposante stad met een belangrijke religieuze functie. Geen wonder dat hier in 1666 – vlak nadat Lund Zweeds was geworden – een universiteit werd gesticht, niet ver van de Dom. Nu, ruim 350 jaar later, hoort de universiteit bij Lund zoals De Kleine Zeemeermin bij Kopenhagen.

Met 42.000 studenten behoort Lunds Universitet tot de grootste kennisinstellingen van Noord-Europa. Je kunt het zo gek niet bedenken, of je kunt het hier studeren: van biochemie en kerkmuziek tot Chinees en parapsychologie. Universitetshuset, het hoofdgebouw, is de plek voor officiële gelegenheden, zoals oraties en promoties. In het atrium, dat fraai wordt verlicht door een glaskoepel op het dak, kan iedereen een kijkje nemen. Verspreid over Lund vind je nog zo’n honderd academische gebouwen, waarvan de meeste in of vlakbij het centrum liggen. De universiteit breidt nog altijd uit. Zo wordt er gebouwd aan twee hypermoderne deeltjesversnellers voor natuurkundig onderzoek: het MAX-lab en het ESS. Ongetwijfeld zal Lund daarmee haar internationale reputatie als kennisstad nog verder versterken. In het straatbeeld zijn buitenlandse professoren, promovendi en studenten niet meer weg te denken. Te midden van de locals bevolken ze de talloze restaurants, koffietenten en andere hang-outs die de stad telt. Vroeger moesten studenten in Lund lid zijn van een vereniging, maar sinds 2010 hoeft dat niet meer. Maar er wordt nog net zoveel gefeest als in het verleden. Een populaire plek is AF-Borgen, een soort kasteel waar onder meer voorjaarsfeesten en cabaretvoorstellingen worden gehouden. En als er echt wat te vieren valt, nemen sommige studenten een duik in de fontein in het nabijgelegen Lundagård-park.

De nieuwe kennis die de bollebozen in Lund ontwikkelen blijft niet op de plank liggen. Veel wetenschappers uit de technische hoek werken samen met regionale bedrijven die voor een deel op het Ideon-park zijn gevestigd, op steenworpafstand van de universiteit. Ideon is het oudste en tevens modernste sciencepark van Scandinavië. Sinds 1983 zetten afgestudeerde ingenieurs en andere alumni er hun eerste schreden op het pad van het ondernemerschap. De staf van Ideon helpt starters bij het opzetten van hun eigen bedrijf. Intussen telt het park 350 ondernemingen die bij elkaar meer dan 2700 mensen in dienst hebben. Je vindt er vooral veel bedrijvigheid op het gebied van informatietechnologie, telecommunicatie, life sciences en milieutechnologie. In de loop der jaren heeft Ideon aan de basis gestaan van talloze baanbrekende innovaties. Het melkpak, de kunstnier, de inkjetprinter, bluetooth – ze zijn allemaal bedacht in Lund.

Fragment uit het boek ‘Rond de Sont: op de grens van Denemarken en Zweden’ (2016) van Gert-Jan Hospers en Peter Timmerman, uitgegeven door Stichting Stad en Regio

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone

Ik wil meer informatie

Bel mij terug

Bekijk alle columns