Boomtoppentoer

Afgelopen week was ik op vakantie in het Steigerwald in het noorden van Beieren. De streek staat bekend om z’n vele kerken, kloosters en kastelen. In de universiteitsstad Bamberg en omliggende stadjes en dorpen waan je je in de middeleeuwen. Maar zoals de naam Steigerwald suggereert, is het ook een bosrijk gebied. Cultuur en natuur gaan in deze regio hand in hand.

Een van de hoogtepunten van mijn vakantie was een bezoek aan het Baumwimpelpfad bij het plaatsje Ebrach. Het is een attractie die recreanten het bos vanuit een nieuw perspectief laat ervaren. Over een lengte van 1150 meter loop je over een houten pad dat in eerste instantie 26 meter hoog is. Onderweg kom je van alles te weten over het bos. Via een webcam zie je bijvoorbeeld een vogel broeden, terwijl kinderen herten en reeën kunnen voeren. Spelelementen, zoals afstekers van het pad waar je over zeil of touw kunt lopen in plaats van over de normale route, zorgen voor variatie en vertier. Met een Wipfel-App en gratis wifi hoeven ook degenen die verslaafd zijn aan hun smartphone zich niet te vervelen. Maar zelfs de meest verwende recreant stopt zijn telefoon weg als hij bij het punt komt waar het pad zich langzaam omhoog slingert in een toren van 42 meter hoogte. Aangekomen op de top heb je een prachtig uitzicht over het Steigerwald. Wandelend naar boven beleef je het bos ‘hautnah’ (van dichtbij), zoals Duitsers het zo mooi zeggen.

Sinds de opening in 2016 is het Baumwimpelpfad een doorslaand succes. De bezoekersprognoses zijn ruimschoots overtroffen: al na tien weken werd de honderdduizendste bezoeker geteld. Veel mensen die de ‘boomtoppentoer’ hebben gedaan geven aan dat ze terug willen komen. Dat de attractie zo populair is, heeft vast niet alleen te maken met de unieke natuurervaring. Want aan alles is gedacht om het de recreant naar de zin te maken. Zo zit er een restaurant, winkel en speeltuin bij en is het pad geschikt voor mensen in een rolstoel. Ook niet onbelangrijk: je kunt er gratis parkeren. Al met al is het de toegangsprijs van tien euro per persoon meer dan waard.

Het Baumwimpelpfad laat zien hoe aandacht voor de natuur en behoefte aan beleving elkaar perfect kunnen aanvullen. Volgens mij hebben dergelijke kwalitatief hoogwaardige attracties de toekomst. Natuurlijk is het succes van een toeristentrekker vaak plaatsgebonden. Wat werkt in het Steigerwald, werkt niet per se in de Achterhoek. Maar het is altijd goed om op vakantie ogen en oren open te houden en inspiratie op te doen. Tijdens mijn verblijf heb ik niet alleen een nieuw perspectief gekregen op het bos, maar ook op de duurzame kansen van recreatie en toerisme.

Deze column is eerder gepubliceerd in de Achterhoek Nieuws-edities van 8 mei 2019

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone

Ik wil meer informatie

Bel mij terug

Bekijk alle columns