Canada om de hoek

Dit jaar vieren de Canadezen het 150-jarig bestaan van hun land. In heel Canada is het feest, met vliegshows in de hoofdstad Ottawa, muziekfestivals in Toronto en straatoptredens in Vancouver. Maar wat weten we eigenlijk over Canada? In de krant lees je maar weinig over de buren van de Verenigde Staten. Vreemd eigenlijk, want qua oppervlakte is Canada na Rusland het grootste land op de aardbol. ‘De wereld heeft meer Canada nodig’, stelde oud-president Obama vorig jaar. Want op het gebied van economisch beleid, integratiepolitiek en duurzaamheid kan menig natiestaat van de Canadezen leren. Hoe groot Canada ook is, het land is dunbevolkt en telt maar 35,1 inwoners. Met zijn prachtige landschap is het een eldorado voor wie van natuur, rust en ruimte houdt.

Misschien riep de Holterberg bij de Canadese legercommandant wel herinneringen op aan de natuur van zijn thuisland. Net na de Tweede Wereldoorlog koos hij de Eekhoornweg in het grensgebied van Twente en Salland als ereveld voor de Canadese militairen die waren omgekomen in Oost- en Noord-Nederland en Noord-Duitsland. Dankzij inzet van de gemeente Holten en de Nederlandse regering werd het stukje land geschonken aan Canada, waar de Commonwealth War Graves Commission de begraafplaats aanlegde. Op 5 mei 1948 vond hier de eerste herdenking plaats. Op de Holterberg zijn in totaal 1394 gesneuvelden begraven, onder wie 1355 Canadezen. Wie na een bezoek aan het informatiecentrum over het gras van de Canadese Begraafplaats loopt, wordt getroffen door de jonge leeftijd van de gevallenen en de teksten die hun nabestaanden op de grafstenen hebben laten aanbrengen. Zo zijn Ralph Piercey en John C. Murray niet ouder dan 17 jaar geworden. Of neem de 25-jarige J. Myles op wiens steen in het Engels staat gegraveerd: ‘Ver in een vreemd land ligt hij te rusten’. En vrijwilligers van het informatiecentrum ontdekten dat de raadselachtige tekens op het graf van John Decoine uit het Cree komen, de hoofdtaal van de Indianen die Canada van oudsher bewonen. In het leger stonden soldaten met Indiaans bloed bekend om hun doorzettingsvermogen en moed. Achter elke steen schuilt een bijzonder, persoonlijk verhaal.

Toeval of niet, een van de weinige Canadese restaurants in ons land heet Mondani, wat ‘niet opgeven’ betekent. Het etablissement ligt in het Achterhoekse Lochem, waar Berry en Yvonne hun gasten de Canadese keuken in authentieke ambiance laten ervaren. Op het menu staan gerechten als elandpaté, zalm met Grand Marnier-sinaasappelsaus en bizon met esdoornsiroop. En wie zich voor even in het Canadese landschap wil wanen, moet richting het Zandstuvebos tussen Den Ham en Vroomshoop. Daar ligt namelijk Canada Resort, een lifestylepark met uit Canada geïmporteerde boomstamhuizen, zogenaamde ‘log homes’. De ecologisch gebouwde woningen zijn een voorbeeld van Noord-Amerikaanse houtarchitectuur. Het park, gelegen naast groepsaccommodatie Melody Ranch, is het eerste Canadese log home-resort in Europa. Het échte Canada mag dan ver weg liggen, een vleugje van het grootse land vinden we gewoon bij ons om de hoek.

Deze column is eerder gepubliceerd in de Twentsche Courant Tubantia van 22 juni 2017

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone

Ik wil meer informatie

Bel mij terug

Bekijk alle columns