De langste bank ter wereld

Een bankje in de schaduw, bij voorkeur met een afvalbak en fraai uitzicht. Als fietser of wandelaar kun je er soms echt naar verlangen. Je komt er tot rust, eet of drinkt er wat en geniet van de natuur of het straatbeeld om je heen. Wie op zitbanken in stad en ommeland let, ontdekt vanzelf hoeveel typen er zijn. Je vindt ze werkelijk in alle soorten en maten: van hout of van staal, met of zonder rugleuning en strak of speels vormgegeven. En dan hebben we het nog niet eens over de bijzondere buitenbankjes die je her en der tegenkomt. Je ziet bijvoorbeeld steeds meer picknickbanken, kronkelbanken en banken met armleuningen. Of neem kringbanken rond monumentale bomen: ze beschermen niet alleen de boomstam en groeiplaats, maar bieden de bankzitter ook beschutting. Bankjes maken het leven van de recreant comfortabel en aangenaam.

In de strijd om de bezoeker profileren sommige regio’s zich zelfs met hun zitmeubilair. Daarbij gaat het niet eens zozeer om de vormgeving als wel om de lengte van de buitenbank. Diverse steden en streken claimen dat ze ‘de langste bank ter wereld’ hebben. Barcelona, Marseille en Genève promoten zich ermee, maar ook kleinere plaatsen zoals Rendsburg (Duitsland), Littlehampton (Engeland) en Nanto (Japan) menen dat ze recht hebben op de wereldtitel. Met z’n  bank van 501,53 meter die uitkijkt op het Noord-Oostzeekanaal heeft Rendsburg lange tijd in het Guinness Book of Records gestaan. Maar dit record is intussen meermaals verbroken. Voor het laatst was dat in 2012, toen een Zwitserse kaasproducent als marketingstunt een houten bank van ruim één kilometer liet bouwen, dwars door de heuvels en bergen van het Appenzellerland.

Het lijkt me niet zo moeilijk om dit record te verbreken. Waarom doet Twente eigenlijk geen Guinness Book of Records-poging voor de langste bank ter wereld? Ik zou gaan voor een variant van 1,5 kilometer, inclusief rugleuning, zodat het wereldrecord voorlopig onbetwistbaar is en de bank in elk geval lekker zit. Volgens mij zijn er voldoende locaties in onze streek waar de constructie geplaatst kan worden, zoals langs het Twentekanaal, het Kanaal Almelo-Nordhorn of op een ander fotogenieke plek. Voor fiets- en wandeleldorado Twente is het goede promotie, terwijl de bank volledig ‘Made in Twente’ kan zijn. In Vriezenveen zit namelijk het hoofdkantoor en de fabriek van Falco BV, een grote speler in de wereld van het straatmeubilair die bekend staat om productie ‘op maat’. Ongetwijfeld zullen er juridische adders onder het gras liggen, waardoor het in de praktijk minder makkelijk is dan het lijkt. Zo bleek de zitbank in het Appenzellerland te staan in een gebied waar je niet mocht bouwen. Op last van de rechter moest het gevaarte gedemonteerd worden. Uiteindelijk is de 1013 meter lange bank in 160 bankjes gezaagd, waarvan elke gemeente in de regio er twee cadeau heeft gekregen. Van die bankjes hebben niet alleen toeristen, maar ook inwoners een hoop plezier. Kort of lang, een bank in de buitenruimte bewijst altijd zijn nut.

Deze column is eerder gepubliceerd in de Twentsche Courant Tubantia van 24 oktober 2015

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone

Ik wil meer informatie

Bel mij terug

Bekijk alle columns