De Twentse ijsberg

Langs het Kanaal Almelo-Nordhorn is het fantastisch fietsen. Gewoon het water volgen, om je heen kijken en genieten maar. Wie fietst, moet echter regelmatig energie bijtanken. Mooi daarom dat je ambachtelijk ijs kunt krijgen bij Erve Kuiper, aan het kanaal ter hoogte van Denekamp. Op hun educatieve familieboerderij begonnen Erik en Hermien Kuiper in 2007 met de verkoop van ijs en sinds 2012 maken ze de lekkernij zelf. Het ijs komt van de melk van hun eigen Jerseykoeien. Bij De IJskuip, zoals de ijssalon op Erve Kuiper heet, liggen een hoop smaken in de vitrine: klassiekers zoals vanille en aardbei, maar ook Boer’n Jongs en Zure Matjes. En heeft u ooit Koning Willem Alexander-ijs geproefd? In het vorstelijke ijs zit duindoornbes.

In de Twentse ijswereld vinden we steeds meer ambachtelijke ijsmakers. Neem Atelier Bonvanie die in 2010 een ijswinkel opende in Wierden. Nu zijn er tevens filialen in Nijverdal en Rijssen, terwijl ook Jut & Jul IJs en Zo in Tubbergen het ijs van Bonvanie verkoopt. En sinds 2014 kun je in Vriezenveen terecht bij ijssalon Bongiorno. Sowieso heeft Twente een ijstraditie. In Hengelo en Enschede is Van der Poel een begrip en het ijs van Boermarke Desserts uit Enschede wordt tot ver buiten Twente geleverd. Dat geldt ook voor de talloze bekers ijs die bij De Dessert Meesters van de band rollen – de Hengelose firma, die na een brand in 2016 nu in Oldenzaal produceert, heeft supermarktketen Lidl als grootste klant. Maar van oudsher is Hellendoorn de Twentse ijsmetropool: hier wordt al het Ben & Jerry’s-ijs voor de Europese markt gemaakt. Verder kent onze regio bedrijven die grondstoffen, garneringen en toebehoren leveren aan de ijsbranche, zoals de Weerselose firma’s Delital Gelato Service en Grensland Zuivel, Twente Foods in Losser, Hellema Chocolade in Almelo en Gelato Fantasico in Goor. En met het koeltransport van Müller Fresh Food Logistics (Holten), de koelkisten en schepijsvitrines van Pool Bedrijfskoeling (Hengelo) en voedselthermometers van Gullimex (Borne) is het een koud kunstje om het ijs op temperatuur te houden.

Dit is nog maar het topje van de Twentse ijsberg; er zijn veel meer regionale ondernemingen die wat met ijs doen. Stuk voor stuk zijn ze creatief. Dat zie je al aan de smaken. Wat te denken van Pindarotsjesijs, Fruitella-ijs en Liefmans Bier-ijs? Geen wonder dat Twentse ijsmakers regelmatig in de prijzen vallen. Zo zijn Van der Poel, IJssalon Paul Wilderink in Haaksbergen en La Venezia in De Lutte meermaals gelauwerd. Ook De IJskuip won onlangs een prijs: het Kui(p)erijs – honing-yoghurtijs met frambozen en walnoten – werd uitgeroepen tot het één na lekkerste ijsje van Nederland. Goed voor de lijn is al dat ijs natuurlijk niet, maar dankzij de fiets heb je de calorieën er zo weer af. Bij Erve Kuiper wordt je daaraan herinnerd door een permanente expositie over Hennie Kuiper. Want dit is de plek waar de oud-profwielrenner in 1949 is geboren. En zo stap je niet alleen voldaan, maar ook vol energie weer op de fiets, klaar om de tocht langs het kanaal te volbrengen.

Deze column is eerder gepubliceerd in de Twentsche Courant Tubantia van 1 juni 2017

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone

Ik wil meer informatie

Bel mij terug

Bekijk alle columns