De Weerselose Markt

Het stond al enige tijd op mijn to-do-list, maar het kwam er steeds maar niet van: een ochtend snuffelen op de Weerselose Markt. Sinds jaar en dag is de vrije markt – elke zaterdag van 8:30 tot 14:00 uur en elke tweede zondagmiddag van de maand – een begrip tot ver buiten onze regio. Afgelopen zaterdag leek het me een uitgelezen moment om de daad bij het woord te voegen. Een aanleiding had ik niet echt, ook al hoopte ik mijn verzameling Jaarboeken Twente nog eens aan te vullen met enkele ontbrekende jaargangen. Omdat de website van de Weerselose Markt meldde dat je er makkelijk met het openbaar vervoer kon komen, nam ik de bus uit Hengelo.

Op naar Weerselo dus. Van de halte Bornsestraat wandel je langs Het Stift zo naar de Weerselose Markt. Het terrein ligt midden tussen de weilanden. Bij de hoofdingang bedraagt de toegangsprijs één euro, wat voor een uitje anno 2016 natuurlijk een luttel bedrag is. Dat vriendelijke prijsbeleid geldt trouwens ook voor de verteringen die je in de kantine op het marktterrein kunt krijgen (wel eerst afrekenen bij de kassa!). Want waar vind je nog een kop koffie voor tachtig cent, een broodje ham/kaas voor vijfentachtig cent en een flesje frisdrank voor één euro twintig? Het belangrijkste aanbod van de Weerselose Markt laat zich echter niet in geld uitdrukken. Dat is namelijk de prettige spanning die zich van je meester maakt als je al die marktkramen voor je ziet. Zou er iets van mijn gading tussen zitten? Op de buitenmarkt en in de overdekte markthal is van alles te krijgen, oud, gebruikt of splinternieuw. Fleecejassen, hoesjes voor smartphones, antiek (of wat daar voor door moet gaan), speldjes, speelgoed, bekers en glazen met opdruk, kauwartikelen voor honden, merklappen, grootverpakkingen met sigarettenvloeitjes, droge worsten, lp’s, werkkleding, oude boeken, cosmetica, taartstolpen en draadloze luidsprekers in de vorm van een oude Volkswagen-bus. Wie wil, kan ook z’n haar laten knippen, sleutels laten bijmaken of een tekst op textiel laten borduren. En dat alles voor kleine prijzen en in een setting waar mensen voor even allemaal gelijk zijn, of ze nu Nederlands, Twents, Rotterdams, Duits, Turks of Pools praten.

Al snuffelend hoorde ik een marktbezoeker tegen iemand zeggen: ‘Het leuke van de Weerselose Markt is dat je nooit weet wat je vindt’. Dat is helemaal waar. Want zonder dat ik het van tevoren wist bleek ik behoefte te hebben aan drie setjes kerstkaarten met enveloppen, de klassieker ‘Stad en land van Twente’ van L.A. Stroink uit 1962 en twee andere boeken. En bij een handelaar ergens achteraf vond ik nota bene één van de Jaarboeken Twente die nog in mijn collectie ontbrak. Toen ik in een kraampje een tegeltje met de spreuk ‘Gezelligheid kent geen tijd’ zag liggen, realiseerde ik me dat ik de tijd niet goed in de gaten had gehouden. De bus bleek net weg te zijn – een mooi excuus om nog even verder te kijken. De volgende keer ga ik met de auto om alle spullen mee te nemen die ik eigenlijk ook wel had willen kopen. Weergaloos, die Weerselose Markt!

Deze column is eerder gepubliceerd in de Twentsche Courant Tubantia van 10 november 2016

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone

Ik wil meer informatie

Bel mij terug

Bekijk alle columns