Duurzame Denen

Afgelopen weekend was ik in Kopenhagen. In de Deense hoofdstad wordt niet alleen design, maar ook duurzaamheid met een hoofdletter ‘D’ geschreven. Dat merk je al voordat je in Kopenhagen bent geland. Want vanuit het vliegtuigraampje zie je Middelgrunden liggen, een windpark in de Sont dat in 2000 is gebouwd. Met z’n twintig turbines was het destijds het grootste offshore-windpark ter wereld – een uithangbord voor Denemarken als windenergiepionier. De Denen vinden windturbines intussen zo normaal dat ze zoeken naar nieuwe wegen om hun land te verduurzamen. Klimaatverandering, groene energie en het milieu staan bovenaan de agenda.

De Deense ambities op het gebied van duurzaamheid zijn hoog. Zo heeft het stadsbestuur van Kopenhagen een uitgebreid klimaatplan opgesteld dat bestaat uit honderden maatregelen en projecten. Voorbeeld: om te voorkomen dat delen van Kopenhagen overstromen in geval van excessieve neerslag, investeert de gemeente in ‘wolkbreukwegen’: straten die zo zijn ontworpen dat regenwater makkelijk wordt opgenomen of wegvloeit naar parken, reservoirs of het havengebied. Bij de bouw van nieuwe woonwijken worden natuurlijke materialen zoals hout en gras volop gebruikt. En in de wijk Nordhavn analyseren onderzoekers de energieconsumptie van bewoners en bedrijven om op basis daarvan slimme oplossingen te bedenken die energie kunnen besparen. Duurzaamheid is ook in het bedrijfsleven een belangrijk thema. Neem Lidl, die in de wijk Valby een supermarkt heeft gebouwd van gerecycelde bakstenen. Dankzij de inzet van geothermische energie en restwarmte is de Lidl-vestiging uitverkozen tot ‘de groenste winkel van Europa’.

Verder wordt in Kopenhagen de bevolking gestimuleerd tot mileuvriendelijk gedrag. Bij de gemeente, in overheidsinstellingen en op scholen is afvalscheiding vanzelfsprekend, evenals biologisch eten. Ook in winkels en de horeca kom je de woorden ‘organic’ en ‘økologisk’ om de haverklap tegen. Of het nu gaat om boter, bier of een broodje worst, er bestaan overal ecologisch verantwoorde varianten van. In Kopenhagen bedraagt het aandeel biologisch 17 procent van de totale voedingsomzet, het hoogste percentage in heel Denemarken en bijna vier keer zo hoog als in Nederland. En het houdt niet op bij eten: in de stad kwam ik zelfs een ecologische kapperszaak tegen.

Wat het fietsgebruik betreft, heeft Kopenhagen de laatste jaren een inhaalslag gemaakt. Sinds 2012 is het aantal inwoners dat naar het werk fietst gestegen van 52 naar 62 procent. Dat ligt niet alleen aan de sterk verbeterde fietsinfrastructuur. Als duurzaam vervoer is fietsen ook ‘in’. Iemand van de gemeente Kopenhagen vertelde me dat de Deense kroonprins Frederik elke dag fietsend zijn hond uitlaat. Hem heb ik niet gezien, maar wel zijn ouders: koningin Margrethe II en prins-gemaal Henrik. Zaterdagavond liep ik toevallig bij paleis Amalienborg, waar ik het koninklijk paar achterin een auto zag stappen die daarna wegzoefde. Of het een elektrische auto was, kon ik in de gauwigheid niet zien. Maar de duurzame Denen kennende, zou me dat niets verbazen.

Deze column is eerder gepubliceerd in de Twentsche Courant Tubantia van 6 april 2017

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone

Ik wil meer informatie

Bel mij terug

Bekijk alle columns