Groene groei

Dagelijks horen we dat het klimaat verandert, de aarde uitgeput raakt en er grenzen zijn aan de groei. Het zijn geen berichten waar je vrolijk van wordt. Duidelijk is dat het roer om moet en dat daarbij veel afhangt van onszelf, als consument of ondernemer. Zijn we bereid om in duurzame energie en mobiliteit te investeren en andere groene maatregelen te nemen? Op zich willen we wel, maar gedragsverandering is lastig. Pas als we het nut ervan inzien of als het niet anders kan, komen we piepend en krakend in beweging.

Gelukkig wordt in het bedrijfsleven klimaatneutraal langzaam maar zeker het nieuwe normaal. Steeds meer ondernemers beseffen dat groen en poen elkaar niet uitsluiten, maar prima samengaan. Sommige Achterhoekse bedrijven maken er zelfs letterlijk werk van. Neem Dorset Green Machines uit Aalten, marktleider in oplossingen voor het verwerken van organische reststromen, zoals kippenmestdrogers die biomassa leveren voor de opwekking van groene energie. Bij Redox Waste Recycling uit Winterswijk worden hoogwaardige systemen gemaakt die gipsplaten en stenen kunnen recyclen. Metaalbedrijf AWOBA uit Vorden produceert onder meer containers, inwerpzuilen en glas- en papierbakken voor de afvalinzameling in woonwijken en stadscentra. En grote kans dat de verse jus d’orange uit de supermarkt om de hoek is verpakt in een petfles van hergebruikt plastic uit Lichtenvoorde. Het materiaal voor de fles wordt geleverd door Morssinkhof-Rymoplast, een grote speler op het gebied van kunststofrecycling.

De gemeenten Zutphen en Lochem maken deel uit de Cleantech Regio, een alliantie van overheden, ondernemers, onderwijs en onderzoek die er samen naar streven dat de Stedendriehoek (Apeldoorn-Deventer-Zutphen) in 2030 volledig energieneutraal is. Een mooie ambitie die past bij het groene karakter van het gebied. Want in de Cleantech Regio vinden we flink wat bedrijven en initiatieven die zijn gericht op een schone toekomst. Zo bouwt GMB BioEnergie uit Zutphen composteringstunnels voor afvalverwerkers en vergistingsinstallaties voor de industrie. En in Lochem wordt langs het Twentekanaal gewerkt aan De Groene Fabriek, een strategie om het bestaande bedrijventerrein om te vormen tot een productiegebied van duurzame energie. In Oost-Nederland heeft groene groei de toekomst.

Deze column is eerder gepubliceerd in het magazine Samenspraak 2/2018 van de Rabobank Noord- en Oost-Achterhoek

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone

Ik wil meer informatie

Bel mij terug

Bekijk alle columns