Het Nijvere Dal

Overal ter wereld, dus ook in Twente, dweept men met Silicon Valley. Het gebied in de Amerikaanse staat Californië is een broedplaats van innovatie en ondernemerschap. In de zonovergoten vallei die vroeger voornamelijk bekend stond om Sun-Maid (u kent ze vast: de rozijntjes in die rode doosjes) pionieren hightechconcerns als Intel, eBay, Google en Facebook erop los. Een beetje bestuurder is er al geweest om inspiratie op te doen voor de eigen regio. Ook vanuit Twente vinden regelmatig reizen naar Silicon Valley plaats. Ze worden georganiseerd door overheden, kennisinstellingen en clubjes die zeggen bij te dragen aan het vergroten van de innovatiekracht.

Honderdtachtig jaar geleden zag de wereld er anders uit. Toen trok Twente de aandacht, tot ver buiten de landsgrenzen. Neem Thomas Ainsworth (1795-1841), een Britse textielpionier. Hij kwam naar onze streek om wevers vertrouwd te maken met de snelspoel, een innovatie waardoor hun productiviteit verdrievoudigde. In opdracht van de Nederlandsche Handel-Maatschappij stichtte Ainsworth weefscholen en in 1836 zelfs een heel industriedorp: Nijverdal. De plaats verrees in de buurtschap Noetsele in de gemeente Hellendoorn, op de kruising van de rivier de Regge en de weg van Almelo naar Zwolle. Sindsdien doet Nijverdal – een samentrekking van ‘nijverheid in het Reggedal’ – zijn naam eer aan. Uit onderzoek van de Atlas voor Gemeenten blijkt namelijk dat de gemeente Hellendoorn binnen Twente de hoogste ‘productiviteit per baan’ laat zien. Die topscore suggereert dat er relatief gezien nergens in de regio zo slim en hard wordt gewerkt als hier. Ongetwijfeld speelt de aanwezigheid van multinational Koninklijke Ten Cate en ijsproducent Ben & Jerry’s een rol. Maar de innovatieve bedrijvigheid op het industriepark ‘t Lochter moeten we ook niet vergeten. Er zitten daar een hoop ‘verborgen kampioenen’. Naast gespecialiseerde bedrijven in de maakindustrie vinden we er bijvoorbeeld toppers op het gebied van winkelinrichting (Van Keulen Interieurbouw), glaswanden (Solarlux) en verlichting (Lumio Lichtprojecten). En er zit zelfs nog wat textiel, uiteraard van moderne snit: Boxers.nl, een webwinkel voor boxershorts.

Hoe dan ook, Ainsworth had een vooruitziende blik: het Nijvere Dal van toen is nog steeds erg nijver. In het boek ‘Nijverdal: verleden, heden, toekomst’ (2011) haalt Hennie Scholten nota bene een Amerikaans echtpaar aan dat Nijverdal typeerde als een plaats ‘met een moderne uitstraling naar Amerikaans model’. Ze voegt er aan toe dat veel Nijverdallers zich daar wellicht weinig bij kunnen voorstellen: ‘Amerikaans? Nou, dat valt wel mee. Maar het klinkt wel aardig’. Dat vind ik ook. Bestuurders maken immers verre reizen om dingen te zoeken die ze gewoon om de hoek kunnen vinden. Voor inspiratie hoeven ze Twente niet uit – ze kunnen ook naar Nijverdal, ons eigen Silicon Valley.

Deze column is eerder gepubliceerd in de Twentsche Courant Tubantia van 24 februari 2016

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone

Ik wil meer informatie

Bel mij terug

Bekijk alle columns