Het Twentse Bornholm

Dat onze streek veel Scandinaviëliefhebbers heeft, was me al bekend. Zo is er een bloeiende Scandinavische Vereniging Twente die regelmatig lezingen en andere activiteiten organiseert. Maar ik wist niet dat ook de Twentse politiek zich door het Hoge Noorden laat inspireren. Ik was dan ook blij verrast om onlangs in deze krant te lezen dat de initiatiefnemers van het ‘Twentement’ (een meerdaags festival dat ‘gewone’ streekgenoten en regionale politici nader tot elkaar moet brengen) hun idee hebben afgekeken van het Deense eiland Bornholm. Sinds 2011 wordt daar elk jaar een democratie-evenement in de open lucht georganiseerd – een soort popfestival, maar dan met minder muziek en bier en meer gepraat. Het is een ware publieksmagneet: afgelopen jaar trok de informele volksoploop zo’n 100.000 mensen. De burgemeester van Bornholm kwam vorige week speciaal naar Enschede om enthousiast over het evenement te vertellen.

Het Twentement is een experiment voor regionale democratie waar je eigenlijk niet op tegen kunt zijn. Alle initiatieven die bijdragen aan het verkleinen van de afstand tussen burgers en politici zijn het proberen waard. Ik hoop dan ook dat het Twentement bereikt wat de bedenkers beogen. Toch vind ik dat we ons niet moeten blindstaren op het Bornholmse succesverhaal. Want wat werkt in de Scandinavische context en op een zonovergoten Deens vakantie-eiland, slaat in Twente misschien wel helemaal niet aan. Wordt er in onze streek nog niet genoeg georganiseerd en gepraat? Hoe houd je de commercie buiten de deur? En hoe voorkom je dat het weer dezelfde actievelingen zijn die op de zeepkist klimmen? Anders gezegd: hoe bereik je de zwijgende meerderheid? Goed, misschien ben ik te somber. We zullen het pas weten als het Twentement heeft plaatsgevonden. Organiseer het maar eens om te kijken wat er gebeurt, met alle risico’s van dien. Of om met de Deense filosoof Søren Kierkegaard (1813-1855) te spreken: ‘Loslaten betekent tijdelijk het houvast verliezen. Niet loslaten betekent voor altijd het houvast verliezen’. Experimenteer en leer!

Maar er is één aspect van het Twentement waarvan ik nu al weet dat het niet gaat werken. De initiatiefnemers willen het namelijk in Enschede organiseren. Zeker bij een politiek festival waar de wil van het hele Twentse volk centraal staat, is dat geen slimme zet. Voor een open debat tussen streekgenoten en regionale politici heb je een neutrale locatie nodig. Volgens mij kom je dan uit bij het geografische middelpunt van Twente. Waar dat is, weten we dankzij de Vrije Republiek Twente die het in 2009 door het ITC heeft laten uitrekenen: in de gemeente Borne, in Zenderen, aan de Braamhaarsstraat om precies te zijn. De plek ligt in het buitengebied, vlakbij knooppunt Azelo, en lijkt me een prima evenementenlocatie. Houd het Twentement daarom niet in Enschede, maar in Borne. Wie weet groeit het uit tot het Twentse Bornholm. De Scandinavische Vereniging Twente is daar trouwens al van overtuigd: de lezingen die ze organiseert vinden allemaal in Borne plaats.

Deze column is eerder gepubliceerd in de Twentse Courant Tubantia van 3 november 2016

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone

Ik wil meer informatie

Bel mij terug

Bekijk alle columns