Hoe Twents is ons ros?

Laatst vroeg een bekende uit Zwolle me wat wij Tukkers toch met paarden hebben. Het was hem opgevallen hoe vaak je het edele dier in onze regio tegenkomt. Inderdaad: tussen Regge en Dinkel wemelt het van de hippische evenementen, van de Paardenmarkt in Enter tot de Military in Boekelo. Dat onze streek topruiters heeft voortgebracht, is ook geen nieuws. En als je het aantal paarden op vlaggen, stickers, folders, kranten, borden en bussen zou tellen, is er maar één conclusie mogelijk: Twente is de paardenregio van ons land. Het is daarom verstandig om ons met het Twentse ros te profileren. Bovendien: een dierenlogo blijft beter in ons brein hangen dan andere logo’s. Dat geldt helemaal voor het paardensymbool – een paard staat voor kracht, energie en dynamiek. Vergelijk een stads- of streekbus in Twente qua uitstraling eens met eentje in Zwolle: het paardenembleem is toch veel aansprekender dan het beeldmerk van de provincie Overijssel?

Wat dat betreft mogen we regionalist J.J. van Deinse (1867-1947) wel dankbaar zijn. Nadat hij rond 1926 het Twentse volkslied had geschreven, werd hem gevraagd een regionale vlag te ontwerpen. Aansluitend bij de theorie dat de Tukkers oorspronkelijk Saksen zijn koos hij voor een wit steigerend paard tegen een rode achtergrond, daarmee verwijzend naar Sleipnir, een goddelijk paard dat de Saksen associeerden met macht. De keus van Van Deinse voor het Saksenros was niet echt origineel, want de schimmel stond ook al in andere wapens, zoals dat van het Britse Graafschap Kent en de Duitse regio’s Hannover en Westfalen. Daarmee is ons Twentse ros mogelijk zelfs verwant aan het embleem van sportwagenbouwer Ferrari, omdat het verhaal gaat dat Enzo Ferrari zich liet inspireren door het Westfaalse ros dat een vriend van hem tijdens de Eerste Wereldoorlog op zijn vliegtuig had geschilderd na een overwinning op een Duitse piloot. Maar er zijn ook experts die menen dat het Ferrari-paard is afgekeken van het Porsche-logo, dat op zijn beurt is afgeleid van het wapen van de Zuid-Duitse paardenstad Stuttgart waar het automerk vandaan komt.

Hoe het ook zij, het Twentse ros is minder Twents dan menigeen denkt. Ons ‘peerd op ne rooie lap’ komt uit een illustere stal van Duitse oorsprong. Dat zie je trouwens meteen als je de paarden op de vlaggen van de deelstaten Noordrijn-Westfalen en Nedersaksen met de Twentse wimpel vergelijkt – ze zijn vrijwel identiek, ook al heeft het Nedersaksische ros de staart omlaag. De drie paarden zijn een mooi symbool voor de Twentse ambitie om meer over de Duitse grens te kijken. Om dat kracht bij te zetten is het wellicht een idee om ons ros een Twentse twist te geven. We kunnen het zelfs letterlijk doen, door het paard op de vlag om te klappen, zodat het met zijn hoofd niet meer naar het westen, maar naar het oosten is gericht. Want het Twentse ros kijkt nog altijd vol verwachting naar Zwolle en de Randstad, terwijl er in Münster en Osnabrück misschien wel veel meer te halen valt. Hebben we tot nu toe op het verkeerde paard gewed?

Deze column is eerder gepubliceerd in de Twentsche Courant Tubantia van 29 september 2016

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone

Ik wil meer informatie

Bel mij terug

Bekijk alle columns