Kennis voor de wereld

Het bekendste exportproduct van de Noord-Deense havenstad Aalborg is het Opera House in Sydney. Het markante schelpvormige bouwwerk aan het water – door sommigen wel het achtste wereldwonder genoemd – is een creatie van architect Jørn Utzon (1918-2008). Zwervend langs de kades van zijn geboortestad Aalborg liet Jørn zich als jongetje inspireren door het maritieme leven, wat je duidelijk terugziet in zijn gebouwen. Vanaf de jaren zestig kreeg de Aalborgse haveneconomie echter te maken met hevige mondiale concurrentie. De orders liepen terug, werven gingen dicht en arbeiders verloren hun baan. Hoe moest de stad de crisis te lijf gaan? Een campusuniversiteit vlakbij de stad, zo was de gedachte, zou zorgen voor nieuwe werkgelegenheid, innovatie en ondernemerschap.

Aalborg Universiteit is er inderdaad gekomen, in 1974 om precies te zijn. Op een knusse campus met veel groen, laagbouw en voorzieningen volgen nu ruim 16.500 studenten een bachelor- of masteropleiding. Vanaf de beginjaren onderscheidde de kennisinstelling zich door probleemgestuurd onderwijs en nauwe samenwerking met bedrijven, overheden en instellingen in de buurt. De universiteit deed veel toegepast onderzoek en bracht de bedrijvigheid waar Aalborg op hoopte, onder meer op het gebied van telecommunicatie, nanotechnologie en duurzame energie. In 2010 kwam er een medische faculteit. Intussen waren er vanuit Aalborg al nevenvestigingen in Esbjerg en Kopenhagen geopend. Op deze campussen lopen nog eens 3850 studenten rond. Onder het motto ‘Kennis voor de wereld’ investeert de ambitieuze universiteit de laatste jaren veel in technologische samenwerking met kennisinstellingen over de hele wereld, van Rome tot Bandung.

Maar Aalborg Universiteit heeft ook haar thuishaven niet vergeten, al was het maar omdat ze er indirect haar bestaan aan te danken heeft. In de haven van Aalborg heeft Henning Larsen Architects in 2013 een stadscampus gebouwd, inclusief collegezalen, ateliers en expositieruimtes. Het universiteitsgebouw wordt bevolkt door zo’n 900 studenten en wetenschappers die zich verdiepen in media, kunst, design en architectuur. En ook in het Utzon Center even verderop – een centrum gewijd aan het werk aan de bekendste zoon van de stad – kom je steeds meer architectuurstudenten tegen. In het voetspoor van Jørn Utzon en met uitzicht op het water schetsen en ontwerpen ze erop los. Zou er tussen al die creaties een gebouw zitten dat kan wedijveren met het Sydney Opera House?

Fragment uit het boek ‘Campus in context’ (2016) van Peter Timmerman en Gert-Jan Hospers, uitgegeven door Stichting Stad en Regio

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone

Ik wil meer informatie

Bel mij terug

Bekijk alle columns