Lochemse lunchbox

Zonder het te weten gebruiken velen van ons producten van de firma Mepal. Of het nu gaat om een bewaardoos, beslagkom of bakkwast, het zou zomaar van dit Nederlandse merk kunnen zijn. Nu de lente in aantocht is, heeft u misschien net uw plastic kampeerservies voor de dag gehaald – grote kans dat het van Mepal is. Dat geldt ook voor de drinkbekers en lunchboxen die we meenemen naar school en werk. Pas sinds kort weet ik dat de Mepal-producten bij mij uit de buurt komen. Het bedrijf zit in Lochem, waar het kunststof consumentenproducten ontwerpt en fabriceert.

Laten we zo’n lunchbox van Mepal eens nauwkeurig bekijken. Op het eerste gezicht denk je: hoe moeilijk kan het zijn om zoiets te produceren? Een plastic doos met een deksel erop – en klaar is Kees. Bij nader inzien valt echter op hoe ingenieus de broodtrommel in elkaar zit. Over elk detail is nagedacht: de vorm, het materiaal, de afmetingen, de kleur en bovenal het gebruiksgemak. De doos ligt prettig in de hand, de boterhammen met kaas passen er precies in en een stevige klik van de deksel laat aan duidelijkheid niets te wensen over: die zit dicht. Bovendien kun je er dankzij het frisse design mee voor de dag komen. Wist u dat de assemblage van de producten veelal plaatsvindt in sociale werkplaatsen, allemaal binnen een straal van vijftig kilometer van Lochem? Mepal staat niet alleen voor functionaliteit en kwaliteit, maar ook voor duurzaamheid.

Telkens sta ik weer versteld van de prachtige bedrijven die Oost-Nederland heeft. Als je niet zelf in de sector actief bent, moet je ze maar net kennen of ze toevallig tegenkomen. De ‘verborgen kampioenen’ sneeuwen onder in de aandacht die anonieme multinationals en agressieve prijsvechters op zich weten te vestigen. Dat is jammer, want het geeft een vertekend beeld van de economie. In het oosten van ons land worden veel spullen gemaakt die we dagelijks gebruiken. Door de producten van deze bedrijven te kopen stellen we regionale arbeidsplaatsen veilig. Mijn lunchbox gaat nog wel even mee, maar als ik een nieuwe nodig heb, koop ik er zeker weer eentje uit Lochem.

Deze column is eerder gepubliceerd in het magazine Samenspraak 2/2017 van de Rabobank Noord- en Oost-Achterhoek

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone

Ik wil meer informatie

Bel mij terug

Bekijk alle columns