Monumentaal Münster

Vanuit Twente sta je binnen twee uur met een beker dampende Glühwein op de kerstmarkt in Münster. Zeker als het donker wordt, hangt er een bijzondere sfeer. Verspreid over vijf locaties in het centrum steken de 300 houten huisjes prachtig af tegen het fraai verlichte historische decor. Door de mix van geuren, kleuren en lichtjes kom je vanzelf in kerststemming, of je nu wilt of niet. Geen wonder dat het er een drukte van belang is: elk jaar trekt de kerstmarkt van Münster zo’n één miljoen bezoekers, onder wie een hoop Tukkers.

Maar ook buiten de adventstijd is een bezoek aan Münster de moeite waard. Met ruim 300.000 inwoners is het méér dan alleen een streekcentrum. Münster biedt voor elk wat wils. Met de Vrede van Münster (1648) en haar katholieke traditie beschikt de stad over een rijk verleden. Kunst- en cultuurliefhebbers komen aan hun trekken in het LWL-Museum für Kunst und Kultur, het Picasso-Museum en het Theater im Pumpenhaus. Naar een goed restaurant – van authentiek Westfaals tot hoogwaardig Italiaans – hoef je nooit lang te zoeken. En voor shoppers is Münster een eldorado. Dat geldt niet alleen voor mode- en designfans, maar ook voor kinderen. Neem Kinderkaufhaus MuKK: met drie verdiepingen is het één van de grootste speelgoedwinkels van Duitsland. Er is zelfs een balie waar je kapot speelgoed ter reparatie kunt afgeven. Waarvoor bezoekers ook naar Münster komen, het valt ze allemaal op hoe mooi de binnenstad eruit ziet. Na de Tweede Wereldoorlog brachten burgers het centrum, waarvan 90 procent in de as werd gelegd, eigenhandig in de oorspronkelijke staat terug. De Dom, de kerken en de koopmanshuizen rond de Prinzipalmarkt, het zijn stuk voor stuk historische reconstructies. Vanouds maakt de bevolking zich druk om ogenschijnlijke details, zoals de kleur van de stenen, stijlvolle buitenreclame en ingetogen straatverlichting. Door die toewijding en hang naar het verleden zijn de stad een hoop ‘bouwzonden’ (zoals lelijke architectuur en kleurloze winkelcentra) bespaard gebleven.

Münster benadert het ideaal van de perfecte stad. De meeste inwoners vinden dat ook en zijn maar wat trots op hun ‘Westfalenmetropole’. Desondanks is er kritiek, vooral uit de creatieve hoek. Münster zou te aangeharkt zijn, een stad zonder contrasten die nu eenmaal horen bij stedelijkheid. Als er niet zoveel studenten in Münster zouden wonen, stellen de critici, zou de stad indutten. Of zoals een theaterdirecteur het onlangs in een interview omschreef: ‘Het enige waar de Münsteraners nog niets op hebben gevonden is de vislucht op de Domplatz. Die blijft nog drie of vier uur hangen nadat de viskramen weg zijn.’ Maar wie zich op datzelfde plein even wil opfrissen, kan wél terecht in Duitslands mooiste ondergrondse openbare toilet. In 2007 heeft een kunstenaar de wc opgefleurd met keramiek, schilderijen en twee kroonluchters. Zelfs het kleinste kamertje straalt kwaliteit uit. Dat is Münster ten voeten uit – het is in alle opzichten een monumentale stad.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone

Ik wil meer informatie

Bel mij terug

Bekijk alle columns