Netwerken in de sauna

Dit jaar vieren de Finnen honderd jaar vrijheid. In 1917 greep het Finse parlement de Russische Revolutie aan om het land los te maken van Rusland en als zelfstandige staat verder te gaan. Ter ere van het Finse eeuwfeest vinden er een hoop festiviteiten plaats, van Helsinki tot Rovaniemi. En daarbij speelt de sauna een belangrijke rol. Want wie Finland zegt, zegt sauna. Tal van bejaarde Finnen zijn in het zweethuisje geboren, terwijl hun kleinkinderen er graag met hun vrienden afspreken om te chillen. Volgens de Finnish Sauna Society, een organisatie die zich inzet voor het behoud van de zweetbadcultuur, telt het land 1,6 miljoen sauna’s, wat neerkomt op één sauna per huishouden. Andere bronnen melden dat Finland over twee tot drie miljoen sauna’s beschikt. Dat de schattingen zo uiteenlopen, komt door de grote diversiteit aan sauna’s. Je vindt ze niet alleen in huizen, maar ook in hotels, zwembaden en bedrijven. Zelfs het Finse parlement heeft een eigen exemplaar. Verder zijn er sauna’s op boten, in campers en op aanhangwagens.

Gemiddeld zit elke Fin één keer per week in de sauna, alleen of met z’n naasten, vrienden, buren of collega’s. Of je er nu komt om te zweten of te transpireren, klassenverschillen vallen vanzelf weg. Ook in de Finse politiek en zakenwereld is de sauna populair. Het is dé plek om te netwerken, lastige politieke beslissingen te nemen of transacties te sluiten. De gedachte is dat je in de sauna nader tot elkaar komt – er valt nu eenmaal niets te verbergen. Tijdens de Koude Oorlog was de Finse president Kekkonen een meester in het bedrijven van ‘saunadiplomatie’. In 1960 zat Kekkonen met de Russische president Chroetstsjov een keer tot vijf uur ’s ochtends in de sauna. Met succes, want kort daarna verklaarden de Russen dat ze de intentie van Finland om samen te werken met het westen steunden. De sauna legde de basis voor de Finse aansluiting bij Europa.

De Finnen gaan niet alleen naar de sauna om te ontspannen en te netwerken. Ze beschouwen het hete hokje vooral als een plek waar je werkt aan je gezondheid. Een Fins spreekwoord zegt niet voor niets: ‘De sauna is de apotheek van de arme man’. Wie verkouden is, gaat er een half uurtje zweten. Maar ook voor ergere kwalen wordt een saunabezoek beschouwd als medicijn. Een Finse studie die in 2015 werd gepubliceerd in het Journal of the American Medical Association concludeerde dat een regelmatig verblijf in de sauna goed is voor je hart, in elk geval als je een man bent van middelbare leeftijd. Ruim twintig jaar lang werden 2315 Finse mannelijke saunabezoekers tussen de 42 en 60 jaar gevolgd. Wat bleek? De mannen die twee tot drie keer per week naar de sauna gingen hadden minder kans om te overlijden aan hart- en vaatziekten dan degenen die maar één keer gingen. Mannen die de sauna vaker bezochten, om de dag of zelfs elke dag, waren nog gezonder. Voor de meeste Finnen is dat geen nieuws: ze geloven heilig in de helende kracht van de sauna. Zeker als ze wat te vieren hebben, zoals in dit jubileumjaar, zweten ze er lekker op los.

Deze column is eerder gepubliceerd in de Twentsche Courant Tubantia van 23 februari 2017

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone

Ik wil meer informatie

Bel mij terug

Bekijk alle columns