Nieuws uit New Almelo

Juist door alle media-aandacht rond de Amerikaanse presidentsverkiezingen realiseer ik me hoe weinig ik eigenlijk over de Verenigde Staten weet. Waarschijnlijk ligt dat aan mijzelf, want afgaande op alle analyses, visies en meningen in de pers lijkt het alsof iedereen opeens Amerika-deskundige is. Mijn beperkte kennis over het land is slechts gebaseerd op wat ik zoal in de krant lees, op tv zie en her en der in boeken en artikelen tegenkom. Jaren terug ben ik eens in New York geweest, maar daar schijn je niet het echte Amerika te vinden. Voor ‘the real America’, zo werd me verteld, moet je het uitgestrekte binnenland in. Maar daarover hoor ik vrijwel nooit iets, laat staan dat ik het ooit heb bezocht.

Toch is het boeiend je in dat onbekende Amerika te verdiepen. Neem de staat Kansas, in het geografische hart van het land. Het gebied is ruim vijf keer zo groot als Nederland en dat terwijl er maar 2,9 miljoen mensen wonen. Kansas prijst zich aan met zijn vlaktes, prairies en eindeloze akkers waar tarwe, maïs en soja worden verbouwd. Vooral Northwest Kansas is landelijk en dunbevolkt. Eén van de nederzettingen in die regio heet New Almelo. Het dorpje is in 1880 vernoemd naar het Twentse Almelo, misschien wel door immigranten met heimwee. Volgens mij is er in New Almelo niet veel te doen: op Google Street View telde ik maar een handjevol huizen en een stoplicht heb ik er niet kunnen ontdekken. Dat neemt niet weg dat het gehucht trotse inwoners heeft zoals student Landon Slipke die in een blog van 1 september 2016 acht redenen geeft waarom New Almelo ‘an amazing place to live’ is. In zijn blog van vorige week over de overwinning van Trump is hij – democraat in een republikeinse streek – echter somber. Zo maakt hij zich zorgen over zijn zus die haar droom om in de zorg te werken misschien wel moet laten varen en over zijn vader die als boer baat heeft bij het VN-klimaatverdrag. Landon zegt slechts te hopen dat de eenheid in Amerika onder Trump bewaard blijft. In New Almelo, ver weg van New York, schrijft hij direct en concreet vanuit zijn persoonlijke situatie. Het wereldnieuws krijgt zo een gezicht.

Het is jammer dat de pers maar weinig belangstelling heeft voor gewone Amerikanen zoals Landon Slipke die hun leven leiden in de vele Northwest Kansassen en New Almelo’s die het land rijk is. Overal wonen mensen, maar keer op keer gaat de aandacht uit naar opvallende gebeurtenissen en prominente personen in Amerikaanse steden en regio’s die al zo vaak in het nieuws zijn, zoals New York, Washington, Florida en Silicon Valley. Natuurlijk, die plekken zijn bekend, daar zit de macht en er gebeuren spectaculaire dingen. Maar in hoeverre is dat het echte Amerika? De voorkeur van de media voor ‘usual suspects’ leidt tot een selectieve blik en tot obligate opinies vanaf de zijlijn. Om te weten wat er in ‘the real America’ gebeurt, heeft de krantenlezer en tv-kijker juist behoefte aan verhalen van mensen die er deel van uitmaken. Zelfs uit het kleine New Almelo komt interessant nieuws.

Deze column is eerder gepubliceerd in de Twentse Courant Tubantia van 17 november 2016

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone

Ik wil meer informatie

Bel mij terug

Bekijk alle columns