Ode aan Ons Dinkelland

In 1916 kwam er een boekje uit dat Denekamp en omgeving in één klap op de kaart zette. Natuurliefhebbers uit het hele land waren er lovend over. Het heette ‘Ons Dinkelland’ en de schrijver was J.B. Bernink (1878-1954), onderwijzer en kenner van de natuur. In 86 pagina’s en met fraaie illustraties behandelde ‘Meester Bernink’ de natuurlijke rijkdom van Oost-Twente. Niet alleen de geologie kwam aan bod, maar ook het Dinkeldal, de bossen en de heidevelden. De flora en fauna van bekende plekken in het gebied, zoals Singraven en het Lutterzand, stonden er nauwkeurig in beschreven. ‘Ons Dinkelland’ werd een bestseller en was tevens prachtige pr voor het natuurhistorische museum Natura Docet dat Bernink vijf jaar daarvoor in zijn woonplaats Denekamp had geopend.

Een eeuw later is Berninks meesterwerk nog steeds de moeite waard. Als je het leest, krijg je meteen zin om je wandelschoenen aan te trekken en de Twentse natuur te ontdekken. Het enthousiasme van Meester Bernink werkt aanstekelijk. In het hoofdstukje over Singraven schrijft hij bijvoorbeeld: ‘De schoonheden van de Natuur – het wordt lang niet altijd ingezien! – zijn beter in staat liefde voor de Kunst aan te kweeken, dan een saaie lezing in ’n rookerige zaal’. En even verderop: ‘De Natuur verblijdt, vertroost, sterkt, geneest ons. Aan hare bronnen zich te laven, is een rein genot’. Wat dat betreft was Bernink zijn tijd ver vooruit. Uit studies blijkt telkens weer dat de natuur een positieve uitwerking op ons heeft. Mensen die regelmatig in een groene omgeving vertoeven, gaan minder vaak naar de huisarts en zijn beter te pas dan mensen die de hele dag binnen zitten. De natuur zet aan tot beweging, verruimt de geest en geeft inspiratie. Alleen al de aanblik van groen werkt stressverlagend en verhoogt de concentratie, zo toont recent onderzoek aan.

Steeds meer bedrijven zien brood in de heilzame werking van de natuur op lichaam en geest. Congresbureaus organiseren al jaren heisessies, houthakdagen en outdoortochten voor overwerkte managers. Via online platforms als Seats4Silence en The Meetplant kunnen werknemers en zzp’ers sinds kort een flexwerkplek in een bos, weiland of boomgaard boeken. Of neem de KantoorKaravaan die langs verschillende natuurgebieden in ons land trekt om daar enige tijd als ‘buitenkantoor’ te functioneren voor mensen die inspiratie willen opdoen. Hoe zou Meester Bernink tegen deze trend aankijken? We kunnen het hem niet meer vragen, maar waarschijnlijk had hij er gemengde gevoelens over. Want door het hele boekje ‘Ons Dinkelland’ heen roept hij de lezer op de natuur te respecteren. Zo verzucht hij ergens: ‘Ach, mocht toch niet immer de natuurliefde van den stadsmensch zich uiten in natuurverstoren! Dan ware het beter, dat ik u dit mooie plekje niet gewezen had’. Bij mijn volgende wandeling langs de Dinkel zal ik daaraan denken. Meester Bernink heeft gelijk: net zoals een schoolklas is de natuur gebaat bij rust, ter lering ende vermaak.

Deze column is eerder gepubliceerd in de Twentsche Courant Tubantia van 16 maart 2016

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone

Ik wil meer informatie

Bel mij terug

Bekijk alle columns