Op reis in eigen regio

Hoe goed kennen Tukkers Twente eigenlijk? Volgens mij valt dat behoorlijk tegen. Zo zijn er vast niet veel Denekampers die regelmatig in Den Ham komen, terwijl de gemiddelde Hengeloër waarschijnlijk maar weinig te zoeken heeft in Hoge Hexel. En hoeveel Twentenaren weten dat de Achterhoek niet alleen de naam is van onze buurregio, maar ook van een buurtschap in de gemeente Hof van Twente? Voordat u denkt dat ik roomser ben dan de paus: tot mijn schande moet ik bekennen dat ik nog nooit in Geerdijk, Zuna en Mariaparochie ben geweest. En misschien ben ik ooit wel eens door Tilligte gefietst, maar ik kan me er niets van herinneren. Alleen wie voor werk, recreatie, familie of vrienden in een ander deel van Twente moet zijn, kijkt verder dan de dagelijkse leefomgeving. Goed, voor winkelen zijn we meestal wel bereid de regio in te gaan. Maar uit het Koopstromenonderzoek 2015 van I&O Research maak ik op dat onze actieradius hier ook beperkt is.

Waar winkelt Twente dan zoal? Voor de dagelijkse boodschappen blijven we meestal binnen de gemeente waar we wonen, wat uiteraard vooral voor stedelingen geldt. Als Tukkers wat kopen in de niet-dagelijkse sector (denk aan kleding, elektronica en woninginrichting) komt eventueel de buurgemeente in aanmerking. De inwoners van Wierden, Losser en Borne gaan als consument nog het meest ‘vreemd’: zij kopen bijna tweederde van hun niet-dagelijkse artikelen buiten de eigen gemeente. Bij Wierdenaren is Almelo in trek, Lossenaren en Bornenaren winkelen graag in Hengelo. Haaksbergenaren zijn op zowel Enschede als Hengelo georiënteerd. Onder shoppers is Hengelo sowieso redelijk populair. Maar dat ligt vooral aan Plein Westermaat: bij publiekstrekkers als de IKEA en Mediamarkt kom je inwoners uit de hele regio tegen. Welke gevolgen die locatie heeft voor de Hengelose binnenstad is intussen wel bekend. Maar dat terzijde.

Is het erg dat ons dagelijks leven zich beperkt tot een relatief klein deel van Twente? Nee, natuurlijk niet, we zijn er blijkbaar tevreden mee. Maar het is wel opvallend: in feite zijn we pas Tukker als we níet in Twente zijn. Binnen Twente leven we ons leven vooral op sub-regionale schaal, of het nu gaat om Almelo en omgeving, de agglomeratie Enschede of Noordoost-Twente. Binnen die deelregio draaien we letterlijk in hetzelfde kringetje rond. Misschien doen we onszelf daarmee wel tekort. Eén van de levenslessen die de Dalai Lama zijn volgelingen meegeeft luidt: ‘Ga één keer per jaar naar een plek waar je nog nooit bent geweest’. Ik denk dat ik dat maar eens in de praktijk ga brengen, te beginnen in Twente. Dus op naar Geerdijk, Mariaparochie en Tilligte! En vanwege zijn exotische klank moet ik hoognodig eens naar Zuna. Niet alleen voor toeristen, maar ook voor Tukkers valt er in Twente nog een hoop te ontdekken, op dit kleine stukje aarde van zo’n 1500 vierkante kilometer. Wie op reis gaat in eigen regio, komt tijd en ogen tekort.

Deze column is eerder gepubliceerd in de Twentsche Courant Tubantia van 13 april 2016

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone

Ik wil meer informatie

Bel mij terug

Bekijk alle columns