Op toer door de Ruhr

Enschede ligt om de hoek en heeft twee koopzondagen per maand. Met die boodschap rijdt er vanaf morgen een jaar lang een tram door de Duitse stad Essen. De promotietram maakt deel uit van de Enschedese Duitsland Campagne die na Münster en Osnabrück de werving gaat uitbreiden naar het Ruhrgebied. Aan het groeiend aantal witte nummerborden kunnen we zien dat Duitse bezoekers de weg naar Twente steeds beter weten te vinden. Ze komen graag winkelen, waarbij vooral de zondag populair is: over de grens is de koopzondag lang niet zo ingeburgerd als bij ons. En omdat Duitsers niet moeilijk doen over afstanden, vinden ze het geen probleem als ze er even voor in de auto moeten zitten. Op ongeveer anderhalf uur rijden ligt Enschede voor iemand uit Essen inderdaad ‘um die Ecke’.

Maar wat weten wij in Twente eigenlijk over Essen? Weinig, is mijn indruk. Ik heb eens wat rondgevraagd en de meeste mensen komen niet veel verder dan ‘Ruhrgebied’, ‘industrie’ en ‘voetbalclub Rot-Weiss Essen’. Dat is jammer, want Essen heeft veel te bieden. Het feit dat er trams rijden, geeft al aan dat het een grote stad is: het telt ruim 589.000 inwoners en is daarmee groter dan – om maar eens een dwarsstraat te noemen – Den Haag. Essen heeft een rijk industrieverleden, getuige het imposante mijnbouwcomplex Zeche Zollverein (in 2001 opgenomen in de UNESCO-Werelderfgoedlijst), tuindorp Margarethenhöhe en landhuis Villa Hügel. Kunst- en cultuurliefhebbers komen aan hun trekken in het Museum Folkwang, de Oude Synagoge en het Aalto-Theater. Het Grugapark is niet alleen een groene oase in de stad, maar heeft ook leuke attracties voor kinderen. En dankzij de Limbecker Platz, één van de grootste binnenstedelijke overdekte winkelcentra van Duitsland, is Essen een eldorado voor winkelfanaten. Maar zoals gezegd: slechts bij hoge uitzondering zijn er koopzondagen, ook al prijst de stad zich aan als ‘Essen: die Einkaufsstadt’.

Net zoals Enschede is Essen een goed startpunt om de omliggende regio te verkennen. Zo ben je vanuit Essen zo in Hattingen, dat bekend staat om zijn goed bewaarde historische centrum en het oudste hoogovencomplex van het Ruhrgebied. Ook Bochum ligt dichtbij, de stad met de hoogste restaurant- en bardichtheid per inwoner in heel Duitsland. Wie het liever op fastfood houdt, moet echt eens naar de Profi-Grill in Bochum-Wattenscheid, een cafetaria die wordt gerund door voormalig driesterrenkok Raimund Ostendorp. Zijn vers gemaakte patat, worsten en salades zijn net zo goedkoop als elders, maar worden frivool geserveerd met een blaadje basilicum. Alles overziend is het volgens mij hoog tijd dat er binnenkort een bus in Twente gaat rijden met de boodschap ‘Op toer door de Ruhr’. Ook voor ons Tukkers is er om de hoek, net over de grens, nog een hoop te ontdekken. Ik ga deze zomervakantie in elk geval weer naar het Ruhrgebied. En dan maak ik in Essen natuurlijk ook een ritje met de Enschedetram, gewoon om me even thuis te voelen.

Deze column is eerder gepubliceerd in de Twentsche Courant Tubantia van 30 juni 2016

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone

Ik wil meer informatie

Bel mij terug

Bekijk alle columns