Parel aan de Sont

Voor de meeste vakantiegangers is Helsingborg niet meer dan een tussenstop op weg van Denemarken naar Zweden of omgekeerd. Dat is jammer, want ‘de parel aan de Sont’, zoals inwoners hun stad graag noemen, heeft een hoop te bieden. Dat zie je meteen als je in het centrum na een forse klim op Kärnan (letterlijk: de kern) staat, een toren die een mooi uitzicht biedt over stad en ommeland. De monumentale toren is het enige wat rest van de oude vesting. Al sinds 1085 wonen er mensen in Helsingborg. Het is niet verrassend dat juist hier een stad tot ontwikkeling kwam, want op deze plek is de Sont op z’n smalst. Aan de overkant ligt Helsingør, de Deense zusterstad.

Vanaf Kärnan zijn de drie belangrijkste districten van de stad niet te missen. Om te beginnen de omgeving rond de toren zelf, Gamla Stan. Het is het hart van Helsingborg, op steenworpafstand van het centraal station. Gezellige straatjes, historische gebouwen en een keur aan winkels en restaurants zorgen voor een aantrekkelijk straatbeeld. Hier moet je zijn voor streekproducten, ambachtelijke waar en Scandinavisch design. Ten zuiden van het centrum ligt Södercity, dat bekend staat om z’n multiculturele karakter, levendige warenmarkt en groene parken. Verder vind je er Campus Helsingborg – een nevenvestiging van de Universiteit van Lund – waar zo’n vierduizend jongeren studeren. In het noorden bevindt zich Norrcity. Dit is het luxueuze deel van de stad met een jachthaven, culturele instellingen (onder meer Dunkers Kulturhus) en horeca, afgewisseld door chique winkels en appartementen met zeezicht. Vooral in de zomer is het op de ruim twee kilometer lange boulevard een drukte van belang. De terrasjes en strandpaviljoens zitten dan vol, terwijl veel Helsingborgers relaxen op het strand of pootje baden op de houten steigers langs de Sont.

Als je goed kijkt, zie je vanaf Kärnan ook slot Sofiero liggen. Het kasteel ten noorden van de stad was een huwelijkscadeau van de Zweedse koning Oscar II aan kroonprins Gustaaf Adolf en zijn Britse vrouw Margaretha. De kasteeltuin, in 2010 verkozen tot het mooiste park van Europa, is een eldorado voor bloemenliefhebbers. Vanuit heel Zweden komen toeristen erop af, vooral als de rododendrons in mei en juni met duizenden tegelijk bloeien. Daarnaast is Helsingborg een magneet voor een wat plattere vorm van recreatie, namelijk het ‘biertoerisme’. Voor Zweedse bierfans is de stad een uitvalsbasis om een boottochtje naar Helsingør te maken. In Denemarken, waar alcohol goedkoper is dan in Zweden, gaan ze helemaal los. Wie het liever op water houdt, kan in Helsingborg trouwens ook goed terecht: het is de bakermat van Ramlösa, het mineraalwater dat je overal in Scandinavië kunt krijgen. Sinds 1707 wordt het gewonnen in het Ramlösa Brunnspark. Alle reden, kortom, om eens te stoppen in Helsingborg – de stad verdient een apart bezoek.

Fragment uit het boek ‘Rond de Sont: op de grens van Denemarken en Zweden’ (2016) van Gert-Jan Hospers en Peter Timmerman, uitgegeven door Stichting Stad en Regio

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone

Ik wil meer informatie

Bel mij terug

Bekijk alle columns