Regionale wereldspelers

Kent u de 10.000-uur-regel? Die luidt dat je ergens expert in wordt als je maar heel veel oefent. Een topvoetballer, beroemde zanger of sterrenkok word je niet zomaar. Uit psychologisch onderzoek blijkt dat er een hoop toewijding en geduld nodig is voordat je de fijne kneepjes van het vak kent en bovengemiddeld presteert. Hoe meer je traint, hoe sneller je de magische grens van 10.000 uur bereikt. Eigenlijk weten we dat ook wel. Niet voor niets luidt het spreekwoord ‘oefening baart kunst’.

Menig Achterhoeks bedrijf heeft ruimschoots aan die 10.000-uur-regel voldaan. Sommige ondernemingen hebben zelfs 100.000 uur of nog meer op de teller staan. In de loop van de jaren hebben ze zoveel expertise opgebouwd dat hun producten over de hele wereld gewild zijn. Neem Beele Engineering uit Aalten, fabrikant van afdichtingssystemen waarmee de verspreiding van brand, rook, water en gas in kabels en buizen wordt voorkomen. Het is vast geen toeval dat Facebook bij de bouw van een nieuw datacenter in Ierland voor de veiligheidssystemen van Beele heeft gekozen. Ook pompenproducent Fairbanks Nijhuis uit Winterswijk is wereldwijd actief. De technologie van de firma kom je overal tegen, zoals in de sprinklerinstallatie van de Parijse Eiffeltoren. PB International uit Zelhem is een specialist in legionellapreventie. Dankzij de legionella- en waterfilters van het bedrijf kunnen mensen overal ter wereld veilig douchen, van Frankrijk tot Pakistan.

Enkele jaren terug concludeerden psychologen dat 10.000 uur oefenen toch niet genoeg is om uit te blinken. Bij buitengewone prestaties spelen ook andere factoren mee. Welke precies, dat is niet helemaal duidelijk, maar zeker is dat er ook zoiets bestaat als aanleg. Anders gezegd: je moet er wel talent voor hebben. Als ik naar de technische hoogstandjes van Beele Engineering, Fairbanks Nijhuis en PB International kijk, kan ik me daar iets bij voorstellen. En zo zijn er nog veel meer Achterhoekse wereldspelers die hun vak verstaan, blijven oefenen en er alles aan doen om nóg beter te worden, elke dag weer. Ze laten zien dat talent en training elkaar mooi aanvullen – en dat je daar heel ver mee kunt komen.

Deze column is eerder gepubliceerd in het magazine Samenspraak 1/2018 van de Rabobank Noord- en Oost-Achterhoek

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone

Ik wil meer informatie

Bel mij terug

Bekijk alle columns