Shoppen met Heino

Bent u wel eens in een outletcentrum geweest? Ons land telt er drie: Designer Outlet Roermond, Batavia Stad in Lelystad en Rosada Fashion Outlet in Roosendaal. En net over de Duitse grens, in Ochtrup, staat er ook één. Op het winkelend publiek werken Factory Outlet Centers als een magneet. Niet zo gek, want de restpartijen in de ‘merkendorpen’ worden te koop aangeboden tegen hoge kortingen, tussen de dertig en zeventig procent. Ook neemt de diversiteit van het assortiment toe. Outlets verkopen niet meer alleen kleding en schoenen, maar bijvoorbeeld ook tassen, speelgoed, keukengerei en chocolaterie. De middenstand in de buurt heeft vaak veel kritiek op outletcentra. Logisch, want ze vormen een geduchte concurrent voor bestaande winkelgebieden.

Dat het ook anders kan, zag ik afgelopen zaterdag in Bad Münstereifel, op veertig minuten rijden van Keulen. Het is moeilijk voor te stellen dat het pittoreske stadje (bijna 17.500 inwoners) nog geen tien jaar geleden kampte met grote problemen in het centrum. Op het eerste gezicht heeft Bad Münstereifel alles mee: het ligt in een prachtige omgeving, geniet de status van kuuroord en heeft een middeleeuwse stadskern, inclusief kabbelend riviertje, torens en een burcht. In Bad Münstereifel woont bovendien schlagerzanger Heino, wiens café fans uit heel Europa trekt. Ondanks deze troeven kreeg het stadje te maken met krimp, winkelleegstand en verval. Om het tij te keren ontwikkelden enkele investeerders in Bad Münstereifel een ‘city outlet’: een outletcentrum, maar dan midden in de historische binnenstad. In het authentieke straatbeeld worden lokale winkels, cafés en restaurants nu afgewisseld door vijfendertig outletstores die zich in lege panden hebben gevestigd. Door hun markante uithangborden en bloembakken voor de deur zijn de fabriekswinkels goed zichtbaar, terwijl bankjes, afvalbakken en bewegwijzering in dezelfde stijl zorgen voor een duidelijke looproute. De city outlet ging in 2014 open en trok meteen een hoop bezoekers. De zittende middenstand en horeca delen mee in het succes. Bad Münstereifel bruist als nooit tevoren.

In ons land kennen we nog geen binnenstedelijke outletcentra. Is een city outlet misschien interessant voor het kwijnende winkelgebied van Almelo, Hengelo of Oldenzaal? Het lijkt me het bekijken waard, al was het maar om de discussie over leegstand te voeden. De oplossing die is gekozen in Bad Münstereifel werkt in elk geval. Natuurlijk, ook daar is de city outlet er niet zomaar gekomen. Zo moest het café van Heino ervoor wijken. Fans kunnen nu terecht in een etablissement bij het Historische Kurhaus, waar hun idool op de tweede etage woont. Heino heeft er intussen vrede mee. Net zoals de zanger is de city outlet in zijn woonplaats een publiekstrekker. En daar kun je toch niet tegen zijn. Of zoals Heino – met zijn kenmerkende zwarte zonnebril zie je hem niet snel over het hoofd – over zichzelf zegt: ‘Ach, het is gewoon leuk om herkend te worden’. Dat zijn wijze woorden, want als binnensteden anno 2017 iets nodig hebben, dan is het een herkenbaar gezicht.

Deze column is eerder gepubliceerd in de Twentsche Courant Tubantia van 20 april 2017

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone

Ik wil meer informatie

Bel mij terug

Bekijk alle columns