Stanford aan de Dinkel

In Silicon Valley werken ondernemers en onderzoekers hard aan de technologie van morgen. In de zonovergoten vallei in Californië innoveren hightechconcerns als Intel, Google en Facebook erop los. Dat Silicon Valley is uitgegroeid tot een broedplaats van ondernemerschap, ligt vooral aan Stanford University en grootschalige overheidssteun. De Amerikaanse staat gaf de universiteit een simpele opdracht: breng de elektronica-industrie tot bloei. Stanford University koos ervoor de academische en commerciële wereld bij elkaar te brengen. Hoogleraren gingen bedrijven adviseren, studenten werden ondernemers en het ene na het andere patent werd aangevraagd. Ook Bill Hewlett en Dave Packard waren erbij – inderdaad, de oprichters van computergigant HP.

Twente heeft zich door het Stanford-model laten inspireren. Oud-UT-rector Van den Kroonenberg deed in de jaren tachtig zijn best om universitair ondernemerschap op en rond de campus te stimuleren. De UT kwam bekend te staan als ‘de ondernemende universiteit’ en is dat nog steeds. Elk jaar komen er nieuwe ondernemingen bij, op de campus zelf (zoals in innovatiecentrum The Gallery), op het nabijgelegen Kennispark (intussen omgedoopt tot Novel-T) of in de rest van de regio tussen Regge en Dinkel. Het heeft de streek veel hoogwaardige banen opgeleverd, terwijl de UT er diverse prijzen mee in de wacht heeft gesleept. Overigens reikt de universiteit zelf ook prijzen uit. Elk jaar wordt een succesvolle ondernemer die een link heeft met de universiteit in het zonnetje gezet. Voormalige winnaars van deze Van den Kroonenberg-prijs zijn bijvoorbeeld technologieleverancier Demcon, designbedrijf Indes en softwarebedrijf Moneybird. Bekende bedrijven als PNO Consultants, Booking.com en Thuisbezorgd.nl zijn eveneens spin-offs van de UT.

Niet alleen in Silicon Valley, maar ook in Eindhoven en München zie je hoe vruchtbaar samenwerking tussen een multinational en de universiteit kan zijn. Zo werken Philips en BMW nauw samen met de plaatselijke TU. Ooit had Twente met het Ericsson Eurolab zo’n sleutelonderneming die het academische en commerciële onderzoek met elkaar verbond – maar in 2003 verdween het bedrijf uit de regio. Het ThermoPlastic composites Research Center (TPRC) is opnieuw een stap in de goede richting: de UT werkt daarin onder meer samen met de materialenreus TenCate. Een Silicon Valley is Twente nog lang niet, maar dankzij het innovatieve ecosysteem rond de UT mogen we gerust zeggen dat er ook aan de Dinkel hard wordt gewerkt aan onze toekomst.

Fragment uit het boek ‘Campus in context’ (2016) van Peter Timmerman en Gert-Jan Hospers, uitgegeven door Stichting Stad en Regio

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone

Ik wil meer informatie

Bel mij terug

Bekijk alle columns