Stilte voor de storm

Misschien is Sint Isidorushoeve wel de mooiste plaatsnaam van Twente. In elk geval is het een behoorlijk lange naam: hij past maar net op het blauwe bord bij de ingang van het lintdorp op de weg van Haaksbergen naar Goor, en dat terwijl ‘Sint’ hier zelfs is afgekort tot ‘St.’. Het dorp is vernoemd naar de heilige Isidorus, de schutspatroon van de boeren. De plaatsnaam is een vondst van kapelaan Wirtz die betrokken was bij de stichting van de nederzetting in 1927. Op een centrale plek, de wegkruising van Beckum naar Rietmolen, werd voor de omliggende buurtschappen een fraaie kerk gebouwd. Daaromheen kwam een dorp tot ontwikkeling, inclusief winkels en voorzieningen. En omdat Sint Isidorushoeve toch wel een hele mond vol was, sprak men al snel over ‘De Hoeve’.

Wat is er in De Hoeve te beleven? Op het eerste gezicht niet veel. Op deze vrijdagmiddag rijden er weliswaar een hoop auto’s over de Goorsestraat die het dorp doorsnijdt, maar voor de rest is het rustig. Een vrouw lapt de ramen van haar huis en in de nieuwbouwwijk aan de overkant van de weg zijn wat kinderen in de buurtvijver aan het vissen. Bij Café Dwars en de twee kraampjes van de vrijdagmarkt naast gemeenschapshuis ’t Meuken is er geen klant te bekennen. In de aanloop naar het weekend is het stil in De Hoeve. Maar wie goed kijkt, ziet dat daar spoedig verandering in gaat komen. Plakkaten in het dorp melden dat er grote evenementen op stapel staan: het EK Motocross voor de jeugd en de jaarlijkse Zomerfeesten in het Hemelvaartsweekend. Op 5 mei vindt er een autorodeo plaats en op 8 mei wordt het startschot gegeven voor de NK Combinerace. Het geheel wordt omlijst door vijftien bands, waaronder BZB, Dokter Watjes en The Dirty Daddies. De feesttenten staan reeds klaar, evenals informatiebordjes voor bezoekers van buiten.

De Hoevenaren zijn niet alleen bedreven in het organiseren van feesten en partijen. Ook in het normale leven zijn ze sterk betrokken bij hun dorp. Op een bevolking van zo’n 1300 inwoners (als we Wikipedia mogen geloven) zijn er meer dan twintig verenigingen. Tal van vrijwilligers, jong en oud, zetten zich in voor het lokale wel en wee. Zo heeft een groep Hoevenaren voor wandelfanaten het ommetje ‘De Vier Marken’ opgezet. De route loopt langs boerderijen, erven, veldschuren en het Kötterbos, een motorcrosscircuit waar ook Normaal-icoon Bennie Jolink menig wedstrijd heeft gereden. De wandeling eindigt uiteraard bij de kerk waar Sint Isidorushoeve zijn bestaan aan te danken heeft. Maar eigenlijk is de garage annex galerie naast de kerk net zo’n krachtig symbool voor het dorp: de firma draagt de naam ‘Aktief’. Sint Isidorushoeve klinkt idyllisch en lijkt rustig, maar achter deze façade gaat een buitengewoon actieve gemeenschap schuil. Tot in de wijde omtrek zullen de Hoevenaren de komende dagen weer van zich laten horen. Dan maakt de stilte in het dorp plaats voor ronkende motoren, luide muziek en grote glazen bier.

Deze column is eerder gepubliceerd in de Twentsche Courant Tubantia van 4 mei 2016

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone

Ik wil meer informatie

Bel mij terug

Bekijk alle columns