Toekomstberoepen

Waarmee verdienen we in 2030 ons brood? Wie het weet, mag het zeggen. Zeker is dat er banen zullen ontstaan waar nu nog helemaal geen vacatures voor zijn. Dat is altijd al zo geweest – het hoort bij een economie die continu in beweging is. Ongetwijfeld zullen de beroepen van morgen voor een deel te vinden zijn in de techniek en daarbinnen vooral in de digitale sector. Daarvan zien we nu al signalen in de Achterhoekse maakindustrie. Softwareontwikkelaars, 3D-printexperts, robotmonteurs, droneregelaars en specialisten internetcriminaliteit – in 2030 staan bedrijven er vast om te springen. Baliemedewerkers, kassières, secretaresses en fabriekspersoneel krijgen steeds meer robots als collega’s. Verdwijnen zullen deze beroepen niet meteen, maar de behoefte eraan op de arbeidsmarkt neemt af. Wie erin werkzaam wil blijven, moet op z’n minst zijn of haar digitale vaardigheden bijhouden. Het credo is en blijft ‘levenslang leren’.

Uiteraard zal er in de toekomst nog steeds werk buiten de techniek zijn waar veel vraag naar is. Met stip op één staan functies in de zorg. Medisch specialisten, verplegers en fysiotherapeuten blijven hard nodig, zeker in de vergrijzende Achterhoek. Robots kunnen helpen bij het stellen van een diagnose bij een patiënt, maar het geven van een spuit, het zich inleven in de persoon en het maken van een praatje – dat blijft toch echt mensenwerk. Horeca, entertainment en andere delen van de vrijetijdseconomie zullen een bron van werkgelegenheid vormen. Dat geldt ook voor beroepen als leraar, communicatie-expert en psycholoog. Want of we van al die technologie gelukkiger worden, is maar de vraag. Werk en privé lopen telkens door elkaar heen, mensen zullen steeds meer moeite hebben om zich te ontspannen. Offline zijn wordt een luxe.

In de detailhandel, nu nog een belangrijke werkgever in de Achterhoek, zal ook het een en ander veranderen. Vergelijk een winkelgebied van nu maar eens met de wifi-loze straten van vijftien jaar geleden. Hoe ziet de winkelstraat van 2030 eruit? Een gebied waar etalages swipeschermen zijn geworden en waar we via de smartphone worden bestookt met gepersonaliseerde aanbiedingen? Het zou zo maar kunnen. Niet alleen in de detailhandel is er werk aan de winkel. Ook mensen met een vaste baan bij de overheid, rechtspraak en publieke instanties zullen hun werk zien veranderen. Zijn ze flexibel genoeg en lukt het ze snel en adequaat te reageren op technologische vernieuwing? Voorbeeld: als er door de opmars van robots minder personeel nodig is, dan krijgt de rijksoverheid minder inkomstenbelasting binnen. Moet er dan een belasting op robots komen? Met dit soort vragen zijn we nog nauwelijks bezig, terwijl we er eigenlijk vandaag al over na zouden moeten denken. Want de toekomst komt vanzelf – je hebt er geen omkijken naar.

Deze column is eerder gepubliceerd in het magazine Samenspraak 3/2018 van de Rabobank Noord- en Oost-Achterhoek

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone

Ik wil meer informatie

Bel mij terug

Bekijk alle columns