Tuinieren op twaalf hoog

Tuincentra zijn grote publiekstrekkers. Maar dat mensen er zelfs voor in de file willen staan, dat wist ik niet. Zelf kom ik er nooit, maar afgelopen zaterdagmiddag was er geen ontkomen aan. Op de weg tussen Denekamp en Nordhorn stonden de auto’s in de rij, van en naar tuincentrum Oosterik. Dat het tuinseizoen begonnen is, zag ik later ook bij de boekhandel in Nordhorn, waar een aparte tafel met nieuwe tuinboeken was ingericht. Tussen de tuinencyclopedieën en gidsen over moestuinen, rozenperken en tuingereedschap lag een boekje dat mijn aandacht trok: ‘Wenn der Garten blüht: die schönsten Geschichten und Gedichte’. In de bundel bezingen grote schrijvers hun liefde voor tuinen en tuinieren. Zo dicht Goethe hoe gelukkig hij wordt van zijn tuin (‘Breng me weer naar huis! Waarom zou een tuinier moeten reizen?’), terwijl Bertolt Brecht hoopt dat zijn creativiteit net zo tot bloei komt als de bloementuin waar hij ’s ochtends zit te mijmeren.

Uit onderzoek blijkt dat een eigen tuin een grote bijdrage levert aan ons woongeluk. Acht op de tien Nederlanders met verhuisplannen wil graag een huis met een tuin. Vooral voor de groep tussen de dertig en zestig jaar is een tuinloze woning eigenlijk geen optie. Een studie onder bijna 1800 Nederlandse huishoudens leert dat de meeste mensen hun tuin zien als een soort huiskamer in de openlucht. De tuin is onderdeel van de privacy die bij het wonen hoort – niet voor niets betekent het woord ‘tuin’ oorspronkelijk ‘omheining’. Het rondbanjeren in de eigen tuin geeft mensen een gevoel van vrijheid en buiten zijn. Menigeen vindt tuinieren dan ook een ontspannende bezigheid. Het brengt je letterlijk in contact met de aarde, je kunt je fantasie erin kwijt en het geeft voldoening. Wetenschappers hebben aangetoond dat tuinwerk inderdaad goed is voor onze gezondheid. In een experiment lieten ze zien dat zowel lezen als tuinieren stressverlagend zijn. Maar bij de personen die in de tuin werkten lag het stresshormoon cortisol nóg lager dan bij de mensen die binnen een tijdschrift zaten te lezen. Voor ouderen kan de tuin echter ook een stressfactor worden, zeker als ze slecht ter been zijn en vinden dat hun tuin er netjes bij moet liggen.

Zelf woon ik op twaalf hoog met prachtig uitzicht op het groene buitengebied van Lonneker. Als ik op de bank zit en naar buiten kijk, verbeeld ik me dat het mijn tuin is. Maar volgens de onderzoekers telt dat niet: openbaar groen kan een eigen tuin nooit vervangen. In het literaire tuinboekje dat ik in Nordhorn zag liggen stond een mooie spreuk van Cicero: ‘Als je een tuin hebt en daarnaast een bibliotheek, dan zal het je aan niets ontbreken’. Boeken heb ik intussen genoeg, nu die tuin nog. Maar hoe doe je dat op een flat? Gelukkig zijn er volop mogelijkheden voor ‘verticaal tuinieren’: het aanleggen en verzorgen van een minituin op een balkon. Files of niet, komende zaterdagmiddag toch maar eens een bezoekje brengen aan een tuincentrum.

Deze column is eerder gepubliceerd in de Twentsche Courant Tubantia van 20 april 2016

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone

Ik wil meer informatie

Bel mij terug

Bekijk alle columns