Twentse theedoeken

Rondlopend in een Duits warenhuis realiseerde ik me laatst dat ik nieuwe theedoeken nodig had. Door het jarenlange afwassen was mijn afdroogdoekenbestand aan vervanging toe. Nu heb ik niet zo veel verstand van ‘keukentextiel’, zoals dat heet, maar ik vond op de betreffende afdeling meteen iets van mijn gading: twee setjes van drie theedoeken, in een blauwwitte ruit. Ik rekende af, verliet het warenhuis en ging snel de stad weer in om te genieten van Kaffee und Kuchen. Toen ik thuis de theedoeken uit de verpakking haalde, zag ik op het aangehechte kaartje dat ze waren gefabriceerd door ROSS Textilwerke in Ochtrup, vlak over de grens. Behalve productinfo en wasvoorschriften stond er in het Duits iets op wat me intrigeerde. In vertaling: ‘Met deze aankoop heeft u een goede keuze gemaakt – uw vertrouwen stelt arbeidsplaatsen in Duitsland veilig!’.

Tijdens de afwas liet het compliment van ROSS me niet los. Ik had het me helemaal niet afgevraagd waar de theedoeken vandaan kwamen. Voor een leek als ik lijken alle afdroogdoeken op elkaar. Stilzwijgend was ik ervanuit gegaan dat ze waren gemaakt in een ver Aziatisch land. Maar niet dus. Blijkbaar is er in het Twents-Duitse grensgebied nog iets over van de eens zo fameuze textielindustrie. Na het opbergen van de schone vaat kroop ik achter de laptop om te kijken of ‘textielbedrijven’ en ‘Twente’ interessante treffers opleverden. En ja hoor, tussen websites over het industrieverleden kwam ik tal van moderne Twentse textielfirma’s tegen. Neem Hulleman Textiel in Almelo, dat hoogwaardig textiel op maat maakt voor de medische sector, horeca en scheepvaart. In Geesteren staat het bedrijf L. Ten Cate (niet te verwarren met textieltechnologieconcern Koninklijke Ten Cate) die hippe onder-, nacht- en strandmode produceert. Of wat te denken van Band- en Elastiekfabriek Scholten & Van Heek, imitatiebontproducent Fur-Textiles Nederland, stoffenbedrijf JB Textiles en Blyco, specialist voor textiel in en om het huis? Ze zitten allemaal in Enschede. En bij Twentse Damast in Losser worden zelfs nog theedoeken gemaakt.

Telkens sta ik weer versteld van de prachtige bedrijven die we hier in Twente hebben. Als je niet zelf in de branche actief bent, moet je het maar net weten of er gericht naar zoeken. De ‘verborgen parels’ sneeuwen onder in alle aandacht die grote ondernemingen op zich weten te vestigen. Dat is jammer, want het geeft een vertekend beeld. Natuurlijk, ik weet ook wel dat de tijd van de Twentse textiel voorbij is. De drukte bij de Primark op het Enschedese Van Heekplein is veelzeggend: in de textielmetropool van weleer doet de Ierse kledingketen goede zaken. Maar dat betekent niet dat we de Twentse textielbedrijven die er nog zijn links moeten laten liggen. Door hun producten te kopen stellen we regionale arbeidsplaatsen veilig. Iedereen wil de wereld redden, maar niemand wil thuis helpen met de afwas. Laten we daarom in het hier en nu beginnen. Mijn Duitse theedoeken gaan nog wel even mee, maar als ik nieuwe nodig heb, kies ik voor ‘Made in Twente’.

Deze column is eerder gepubliceerd in de Twentse Courant Tubantia van 8 december 2016

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone

Ik wil meer informatie

Bel mij terug

Bekijk alle columns