Verborgen kampioenen

Kent u dat gevoel van heimelijke trots? Dat u op vakantie de merken Grolsch, Johma of Zuivelhoeve ziet en denkt: dat komt toch maar mooi uit onze contreien! Van veel producten weten we echter niet eens dat ze uit Twente of de Achterhoek afkomstig zijn. De kans is bijvoorbeeld groot dat u thuis uw stoep, oprit of terras veegt met een bezem waaraan een Luva-borstel uit Aalten zit. En wist u dat die caloriearme Hollandia Matzes Crackers uit Enschede komen? Of neem de roestvrijstalenveer die ervoor zorgt dat de klep van Senseo-koffiemachines openspringt: het onderdeel is gemaakt door het bedrijf United Springs uit Hengelo. En ooit geweten dat Bolletje-beschuiten, Hema-broodjes en Dr. Oetker-pizza’s worden gebakken op een productielijn van de Kaak Group BV uit het Achterhoekse Terborg?

Het oosten van Nederland barst werkelijk van dit soort ‘verborgen kampioenen’. Het zijn ondernemingen die bij het grote publiek relatief onbekend zijn, maar wereldberoemd in de marktniche waarin ze opereren. Meestal zijn het middelgrote familiebedrijven met een lange historie, werkend vanuit een onopvallend gebouw op een bedrijventerrein aan de rand van een stad of dorp. Maar dat maakt hun trouwe klanten niets uit: ze komen af op de hoge kwaliteit en specifieke knowhow van de betreffende firma. In de rest van de wereld vind je nu eenmaal niet zo veel producenten van – om maar eens wat te noemen – melkrobots, hogedrukafsluiters of luchtbehandelingssystemen. Verborgen kampioenen zijn toppers in hun tak van sport en uitermate innovatief. Juist omdat ze zo gespecialiseerd zijn, hebben ze afnemers van over de hele wereld. Dat de consument de bedrijven meestal niet kent, is niet verrassend: hun producten vind je zelden in de winkel. Veel verborgen kampioenen, ook in onze regio, maken technologieën, halffabrikaten en componenten die worden gebruikt in het productieproces. De producten van deze bedrijven lijden aan het Intel Inside-syndroom: je ziet ze niet, maar net zoals Intel-technologie zitten ze overal in verstopt.

Volgens de Duitse bedrijfseconoom Hermann Simon, die er diverse boeken over schreef, blijven verborgen kampioenen eigenlijk ook het liefst verborgen, omdat ze zo in alle rust kunnen werken. Natuurlijk is ze die rust van harte gegund, maar ik vind dat we de verborgen kampioenen in onze regio best eens wat meer in het zonnetje mogen zetten. Twente en de Achterhoek profileren zich immers met termen als hightechsystemen, Materials Valley en smart industry. Maar dat blijft toch allemaal wat abstract. Juist ondernemers die zich met hun personeel gepassioneerd inzetten voor hun wereldbedrijf geven de stille kracht van Oost-Nederland een gezicht. Laten we daarom onze Vallei van de Verborgen Kampioenen verder afspeuren, op zoek naar Made in Twente en Made in de Achterhoek. En dan kom je mooie dingen tegen. Want wie verwacht er nu dat de Amsterdammertjes – de paaltjes die overal in onze hoofdstad staan – uit Zelhem, dus uit de Achterhoek, komen?

Deze column is eerder gepubliceerd in de Twentsche Courant Tubantia van 3 oktober 2015

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone

Ik wil meer informatie

Bel mij terug

Bekijk alle columns