Werelddorp Enter

Komende zaterdag vindt in Enter de jaarlijkse Ganzenmarkt plaats. Leerlingen van lokale basisscholen treden op als ganzenhoeders en zullen de dieren over de dorpsbrink drijven. Waarom eigenlijk? In het dorp aan de Regge zou je evengoed een eendenmarkt kunnen organiseren. De Canon van Enter vermeldt namelijk dat ‘Enter’ is afgeleid van ‘Ennethere’, waarin deskundigen de Germaanse woorden ‘anud’ (eend) en ‘haru’ (zandige heuvel in een moerassig gebied) menen te herkennen. Blijkbaar noemden de eerste bewoners de nederzetting ‘eendenheuvel’.

Maar goed, ter zake. Dat er in Enter een ganzenmarkt plaatsvindt, is niet toevallig: tussen 1850 en 1914 bloeide de ganzenhandel hier volop. Tot ver in Duitsland kochten Enterse handelaren ganzen op die in de dorpskern bijeen werden gedreven. Van daaruit brachten de kooplieden de vogels naar Arnhem, Deventer en Goor, vanwaar ze naar Rotterdam, Duitsland of zelfs Engeland werden getransporteerd. Maar al veel eerder wisten de Enternaren dat de wereld groter is dan hun dorp. Via de Regge bevoeren ze de rivieren en dat deden ze met schepen (‘zompen’) van eigen makelij. Niet voor niets is in Enter ‘Schuitemaker’ vanouds een bekende naam. In 1675 waren 41 van de 71 Enterse families schipper, terwijl de plaats in 1825 in totaal 125 schuiten telde. Ook de thuisblijvers zaten niet stil. Van wilgen- en populierenhout uit de omgeving maakte men klompen. Tot ver buiten de regio werden ze verkocht. Rond 1900 waren er in Enter nog zo’n driehonderd klompenmakers actief. Het eenden- en ganzendorp was ook een zompen- en klompendorp.

Nog steeds zijn de Enternaren ondernemende handelaren die verder kijken dan hun thuisbasis. Er is in het dorp meer bedrijvigheid dan alleen Roetgerink Mode en Schoenen, de kledingwinkel waarmee menigeen Enter zal associëren. Neem Coulisse, een mondiaal opererende toeleverancier van gordijnen, lamellen en andere raambekleding. Van Miami tot Shanghai worden ramen met het merk gedecoreerd. De website van Revital Bathroom Comfort is beschikbaar in negen talen: een indicatie dat er heel wat Europeanen zijn die douchen in een cabine uit Enter. Producten van Wolters Europe en IPEX duiken ook overal in het buitenland op. Wolters Europe ontwikkelt en produceert kunststofverpakkingen voor de bescherming van bijvoorbeeld auto-onderdelen, elektronica, voeding, bloemen en medicijnen. En in de daken, wanden en gevels van talloze gebouwen wereldwijd zitten de schroeven en afdichtingen van IPEX. Komt u wel eens op een internationale beurs? Grote kans dat u er een stand, display of brochurehouder van Condor Sign ziet staan. Vanuit het magazijn in Enter gaan de mobiele presentatiesystemen de hele wereld over. Zo kan ik gerust nog even doorgaan.

Trouwens: ook in de digitale wereld laat het Reggedorp van zich horen – en hoe! Want dagelijks drukken miljoenen mensen achter hun computer op de toets ‘Enter’ om een opdracht te bevestigen. De Enterse Ganzenmarkt, het klinkt als de zoveelste Twentse braderie. Maar in werkelijkheid gaat er achter het dorpsfeest een wereld schuil die zijn weerga niet kent.

Deze column is eerder gepubliceerd in de Twentsche Courant Tubantia van 18 mei 2017

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone

Ik wil meer informatie

Bel mij terug

Bekijk alle columns