Zoek de verschillen

In het westen van ons land worden Twente en de Achterhoek vaak door elkaar gehaald. Veel streekgenoten storen zich daar mateloos aan. Ook ik vond het lange tijd getuigen van een gebrek aan geografische kennis. Maar sinds ik regelmatig in de Achterhoek kom, heb ik steeds meer begrip voor de onwetendheid van westerlingen. Want waarin verschillen Twente en de Achterhoek nu echt? Natuurlijk: Twente omvat een groter gebied, telt meer inwoners en heeft grotere steden. Doetinchem, de ongekroonde hoofdstad van de Achterhoek, is bijvoorbeeld kleiner dan Almelo. Beide regio’s hebben weliswaar hun eigen Hengelo, maar de Overijsselse variant is heel anders dan de Gelderse.

Maar toch: als je vanuit Enschede in bus 74 naar Doetinchem de grens tussen Haaksbergen en Berkelland passeert, het landschap blijft even mooi. Ook zie je langs de weg allerlei industriële bedrijven die zo in Rijssen of Denekamp hadden kunnen staan. In Eibergen en Groenlo waan je je nog steeds in Twente. Pas op busstation Lichtenvoorde komen er concrete aanwijzingen dat je in de Achterhoek bent. Als je goed luistert, valt op dat de tongval van de mensen die instappen een tikkeltje anders is. In Varsseveld en Doetinchem wordt het duidelijk: dit is een andere streek, hoewel die voor Tukkers heel vertrouwd aanvoelt. Op zoek naar de verschillen tussen Twente en de Achterhoek heeft zanger Bennie Jolink eens gezegd: ‘Ons Achterhoeks verstaat iedereen. Dat is een van de redenen van het succes van Normaal geweest. Oerend Hard was in het plattere Twents vast geen hit geworden.’ Ik denk dat hij gelijk heeft. Onlangs hoorde ik ook de volgende vergelijking: in Doetinchem halen inwoners hun schouders op als buitenstaanders hun stad situeren in Twente, terwijl in Oldenzaal de wereld te klein is als gesuggereerd wordt dat het in de Achterhoek ligt. Zijn de Twentenaren uitgesprokener dan de Achterhoekers? Of zijn ze misschien trotser op hun streek?

Hoe het ook zij, verschillen tussen buurregio’s zijn vaak subtiel. Van westerlingen kunnen we daarom niet verwachten dat ze precies weten wat Twents is en wat Achterhoeks. Als Tukker moet ik toch ook opzoeken waar Kennemerland eindigt en West-Friesland begint? Bovendien: zowel in Twente als in de Achterhoek doen ze aan kraamschudden, midwinterhoornblazen en carbidschieten. Ook is er veel onderling contact: meiden uit Groenlo bezoeken de Primark in Enschede, terwijl de Zwarte Cross bij Twentse vriendengroepen populair is. En als ze wat te vieren hebben, drinken ze allemaal Grolsch. De overeenkomsten tussen Twente en de Achterhoek zijn groter dan de verschillen. Wat mij betreft mogen beide streken best eens wat vaker met elkaar optrekken. Uiteindelijk zijn we noabers van elkaar – ook al realiseer ik me terdege dat je in het Twents noaber schrijft en in het Achterhoeks naober.

Deze column is eerder gepubliceerd in de Twentsche Courant Tubantia van 30 mei 2015

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone

Ik wil meer informatie

Bel mij terug

Bekijk alle columns