Zoeken naar boeken

Jaren terug was ik in het Achterhoekse vestingstadje Bredevoort, gelegen tussen Aalten en Winterswijk. Nog steeds stond het me helder voor de geest. Boeken waar je keek! In 1993 hadden actievelingen in Bredevoort een lumineus idee om de oplopende leegstand in het centrum te bestrijden: trek antiquaren en boekhandelaren aan en maak van het stadje een mekka voor liefhebbers van oude boeken. En dat lukte. Toen ik iemand vertelde dat ik graag weer eens naar Bredevoort wilde, waarschuwde hij me dat de opmars van het online-winkelen ook hier te merken was: het aantal antiquariaten en tweedehands boekwinkels was sterk teruggelopen. Hij wees me op een artikel uit Trouw van twee jaar geleden. ‘Vormen de bakken vol boeken een façade waarachter een leegte gaapt? Is de nationale Boekenstad, nog geen kwarteeuw oud, alweer een zinkend schip?’, schreef de journaliste met gevoel voor dramatiek.

In zo’n geval denk ik altijd: toch maar eens even gaan kijken. Dus op naar Bredevoort. Het stadje maakte op mij een levendige indruk – en dat lag niet alleen aan het mooie weer. Goed, niet alle boekenzaken waren open en het was duidelijk dat menig antiquariaat betere tijden had gekend. Maar je zag aan alles dat je in een boekenstad was beland. Bij verschillende panden stonden kasten vol boeken. Tegen betaling van hele of halve euro’s in een brievenbus kon je ze aanschaffen. Volop keus: Nederlandstalige romans, boeken over geschiedenis, Engelse en Duitse pockets, atlassen, enzovoort. Zonder te weten dat ik ernaar op zoek was, vond ik een handvol interessante boeken. Om het te vieren, bestelde ik bij Restaurant Bertram op het marktplein thee met appelgebak. Het theezakje was verpakt in een doosje in de vorm van een boek. En de appeltaart – die was zo lekker, dat valt met geen pen te beschrijven. (Lezers die me nu betichten van reclame kan ik melden dat Bredevoort meer etablissementen heeft waar je kunt verpozen. Voor de volledigheid noem ik hier hun namen: ’t Grachthuys Bredevoort, Eetgalerie de Heerlyckheid, Stadsbrouwerij de Borghman, De Zwaan Museumcafé en het Boekencafé van de Koppelkerk.)

Eén van mijn aankopen in Bredevoort was het boekje ‘Gezegden uut d’n Achterhoek’ (1983) van D.H. Keuper en D.W. Kobes. Al bladerend viel mijn oog op de spreuk ‘Kiekt niet te völle naor de wind of ut waer, dat remt ow de arbeid iedere keer’. Dat lijkt me ook voor Bredevoort een goed advies. Het is waar dat de boekenwereld in dit digitale tijdperk alle zeilen bij moet zetten, maar dat betekent niet dat boeken ‘uit’ zijn. Anders dan de Trouw-journaliste suggereerde, beschouw ik de Boekenstad niet als een zinkend schip. Het thema ‘boeken’ is aantrekkelijk genoeg om er bezoekers mee te trekken, ook al zijn dat misschien niet de doorgewinterde verzamelaars die stad en land aflopen voor dat ene bijzondere boek. Zeker volgend jaar, als Boekenstad Bredevoort vijfentwintig jaar bestaat, zijn er volop kansen om het karakteristieke Achterhoekse stadje in het zonnetje te zetten. Maar ik denk dat ik voor die tijd al een keer terugga, op zoek naar oude boeken.

Deze column is eerder gepubliceerd in de Twentsche Courant Tubantia van 16 november 2017

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone

Ik wil meer informatie

Bel mij terug

Bekijk alle columns