Zuinig op Zuna

In de gemeente Wierden vinden we buurtschappen met bijzondere namen. Wat te denken van Hoge Hexel, Rectum en Zuna? Neem Zuna: een oord met zo’n exotische klank verwacht je niet in Twente, maar in Afrika, Spanje of diep in Groningen. Alle reden om eens te gaan kijken. Vanaf station Rijssen neem ik bus 96 ‘Hellendoorn Avonturenpark via Nijverdal’. Onderweg zie ik vooral de zegeningen van de moderne tijd: rotondes, nieuwbouwwijken met straatnamen als Vink, Aalscholver en Bereklauw en industrieterreinen vol bedrijfshallen, autofirma’s en keukenwinkels. Als de bus na de zoveelste Rijssense rotonde eindelijk vaart kan maken, is daar al halte ‘Zuna – Blokkendijk’. Uitstappen maar. De busrit heeft niet meer dan elf minuten geduurd.

Mijn eerste kennismaking met Zuna is een bord met daarop de tekst ‘Attentie! WhatsApp Buurtpreventie’. Ik wandel verder en word niet lang daarna ingehaald door een tractor met laadwagen waarin drie kinderen staan. Ze begroeten me enthousiast. Zuna ligt er mooi bij. De boerderijen en huizen zijn goed ingepast in de natuurlijke omgeving. Wat meteen opvalt: de vele rieten daken op woningen en schuren. Bij een erf met de naam ‘De Oale Schöppe’ staat een informatiepaneel dat vermeldt dat zich hier de historische kern van de buurtschap Zuna bevindt. Ook al hoor je op de achtergrond het autoverkeer van de nabijgelegen N347, wat overheerst is het geluid van het platteland: zingende vogels, een blaffende hond en in de verte een ronkende kettingzaag. Aan het einde van de weg naar links en ik bereik de grens van de gemeenten Wierden en Rijssen-Holten. Niet veel verder begint een bedrijventerrein. Je merkt het aan het afval dat in de berm ligt: lege blikjes frisdrank en bier, sigarettenpakjes, verpakkingen van tussendoortjes en zelfs een plastic zak met kleerhangers. Hier ga ik weer naar links, het landelijk gebied in, waar een fraai wandel- en fietspad langs de Regge loopt. De natuur langs de meanderende rivier is prachtig. Al wandelend zie ik een reiger, eenden, zwanen en een zwerm meerkoeten.

Op een bankje met het opschrift ‘Met dank aan gedeputeerde Theo Rietkerk 10-10-2014’ ga ik even zitten. Een schitterend uitzicht: weilanden, rietstengels langs de Regge en Zuna’s rieten daken. Ik overdenk wat ik tijdens mijn expeditie zoal ben tegengekomen. Naast een Twents landschap dat zijn weerga niet kent blijven me vreemd genoeg ook de borden en hekken met geboden, verboden en waarschuwingen bij: ‘Verboden voor onbevoegden’, ‘Bosbrandgevaar’, ‘Betreden op eigen risico’, ‘Pas op – schrikdraad!’ alsmede teksten waarin de bezoeker wordt verzocht afval mee te nemen en honden aan te lijnen. Blijkbaar is dat nodig in een tijd waarin natuur en landschap steeds meer onder druk komen te staan. Met eigen ogen heb ik gezien dat ook in de oude buurtschap Zuna verkeer, bedrijvigheid en natuurverstoring om de hoek liggen. Ik kan me daarom goed voorstellen dat de noabers hun woonomgeving koesteren, al dan niet met behulp van WhatsApp Buurtpreventie. Laten we zuinig zijn op ons buitengebied, te beginnen in het rustieke Zuna.

Deze column is eerder gepubliceerd in de Twentsche Courant Tubantia van 9 februari 2017

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone

Ik wil meer informatie

Bel mij terug

Bekijk alle columns